Mi lesz az autóbehozatalokkal?

Mi lesz az autóbehozatalokkal?

Legfeljebb négy év múlva érezheti meg Magyarország a britek kilépését az unióból, már ami a pénzügyi támogatásokat illeti. A munkaerő-kiáramlás viszont már egy év múlva megakadhat, és elképzelhető, hogy autókat sem lehet majd szabadon behozni Nagy-Britanniából.

Magyarország legnagyobb külföldi munkaerő-közvetítő cége havonta 100 embernek szerez állást. A cég ügyvezetője azt mondta, a kinn élő magyaroknak nem kell aggódniuk. „Akik mondjuk egy–három év múlva akarnak kimenni, számíthatnak korlátozásokra. Ha kilép az Egyesült Királyság az unióból, akkor értelemszerűen nem tudunk már ilyen szabadon munkát vállalni, hanem csak munkavállalási engedélynek a birtokában” – nyilatkozta az Euwork Hungary ügyvezetője.

Dénes doktor kilenc éve ingázik Budapest és London között, a pénz miatt jár ki. „Sok – ­lássuk be őszintén – kelet-európai szívja a vérüket, szó szerint. De egy ápoló, egy orvos nem ebbe a kategóriába tartozik. Azokat megbecsülik, azokra szükség van, az ő munkájukra szükség van. Egy munkanélküli-segélyből vagy a rendszerből hasznot húzó személyre nincs szükségük, de nem tudták korlátozni” – jelentette ki az érsebészrezidens.

Vámkezelési szabály bevezetésétől tart a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke. A Nagy­-Britanniában gyártott járművek több mint fele az Európai Unióban talál gazdára. „A legrosszabb forgatókönyv lehet egy nagyon erős font, egy nagyon erős vámtétel, ami kialakulhat, de én nem hiszem, hogy idáig fog fajulni a dolog. Azt gondolom, hogy az Európai Gazdasági Közösségnek valamilyen formában a britek szerződéses módon tagjai” – hangsúlyozta Erdélyi Péter.

Pogátsa Zoltán közgazdász szerint a britek kilépése a 2020­ után kezdődő uniós pénzügyi ciklusra lehet hatással, akkortól csökkenhetnek a Magyarországra küldött források. 

A maradó tagállamok szerint a britek csak akkor vehetnek részt a kilépés után a közös piacban, ha továbbra sem korlátozzák a munkaerő szabad áramlását, azaz a bevándorlást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »