Mi lesz a gazdák uniós forrásaival?

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszüntetése miatt veszélybe került az agrártámogatások jövő évi kifizetése – értesült lapunk brüsszeli forrásból. A pénzek elakadása leginkább a Miniszterelnökséget vezető miniszternek lehet kínos.

Teljesen átalakul az uniós agrárpénzek kifizetőrendszere a kormány döntése értelmében: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megszűnik, az intézménynél munkát végző 1200 dolgozóra azonban továbbra is szükség lesz. Azt viszont még mindig nem lehet tudni, mi lesz a hivatal épületének sorsa, mint ahogyan azt sem, hogyan áll az ügy egyeztetése az Európai Unióval. Egy azonban biztos: a kifizetőügynökségi feladatokat ellátó intézménynek uniós akkreditációval is rendelkeznie kell, ennek megszerzése pedig nem megy egyik napról a másikra.

– Veszélyben az agrártámogatások jövő évi kifizetése – mondták az Európai Bizottságnál, amikor a magyar termelők jövőjéről érdeklődtünk. Korábban az MVH működését közelről ismerő hazai szakértők is hangsúlyozták már, hogy az akkreditációs folyamat miatt előreláthatólag elhúzódik majd az átalakítás, akkreditáció nélkül pedig egyszerűen nem fizethető ki uniós támogatás.

A kormány döntése alapján az MVH mindenesetre jogutódlással megszűnik, a kifizetőügynökségi tevékenységét pedig a Magyar Államkincstár (MÁK) viszi tovább. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot (EMVA) érintő feladatai a Miniszterelnökséghez, az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapot (EMGA) érintők pedig a Földművelésügyi Minisztériumhoz (FM) kerülnek. Az MVH megyei kirendeltségei a fővárosi és megyei kormányhivatalokba olvadnak be, a Miniszterelnökség és az FM megosztott szakmai irányítása mellett. Az EMVA irányíthatóságához és végrehajtásához kapcsolódó hatáskör a Miniszterelnökséghez kerül, a hatósági feladatok pedig a MÁK-ra tartoznak majd a tervek szerint. A kormányzaton belül a közigazgatási átszervezés felelőse a Miniszterelnökség, ha tehát a kifizetések késnek, az Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pozícióját veszélyeztetheti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »