Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Kiállítás

EMŰK. Mohy Sándor festőművész Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban megnyílt retrospektív kiállítása augusztus 20-ig keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 11 és 18 óra között látogatható.

Ma a földszinti kiállítóterekben látható Mohy Sándor-kiállításhoz kapcsolódóan gyerekfoglalkozást szerveznek a Varázsműhely részeként: Jakab Zsuzsanna pedagógus 18 órától a 4–6 éves korosztályt várja. A foglalkozás ingyenes, legtöbb 20 gyereket tudnak fogadni.

Incze Mózes (sz. 1975) festőművész kiállítása nyílik július 29-én, pénteken 18 órától, a tárlatot Benedek-Huszár János, Barót polgármestere, dr. Kányádi Iréne, a kiállítás kurátora és dr. Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitja meg. Közreműködik Tókos Imre (gitár) és Gáspár Csaba (hegedű). 

BÖLCSŐ A HEGYEK KÖZÖTT. A 125 éve született Tamási Áron életútját, annak csomópontjait, illetve az író gondolatait bemutató kiállítás a hónap végéig látható Sepsiszentgyörgy főterén. SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM. A sepsiszentgyörgyi Lábas Házban július 31-ig látogatható – hétköznapokon 9–16, csütörtökön 9–19, hétvégén 10–14 óráig – Somogyi Győző Kossuth-díjas magyar festő- és grafikusművész Magyar hősök arcképcsarnoka című kiállítása.

 

Zene

SZIMPLA. Sepsiszentgyörgy „posztmodern művelődési otthonként” működő szórakozóhelyén 28-án, csütörtökön 20 órától fellép a Nat Osborn Band (New York, USA). Jegyek 35 lejes áron a helyszínen kaphatók.

 

Képernyő

RTV3. Ma 11 órától: Nagy­enyedi természetrajzi múzeum – Február 16-án Románia Legfelsőbb Bírósága jogerősen elutasította a nagyenyedi Természettudományi Múzeum gyűjteményének visszaszolgáltatását az Erdélyi Református Egyházkerületnek, másképp szólva a gyűjteményt eltulajdonították. Hogy jött létre, kiknek a munkája, lelkesedése vagy épp vagyona van a preparátumok, őskövületek vagy körültekintően meghatározott ásványok mögött?

Hírdetés

Szentimrei 100 – Szabadtéri kiállítással idézte fel a száz éve született Szentimrei Judit textilművész, néprajzkutató emlékét a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet. A Budapesten, majd Helsinkiben folytatott tanulmányok után Sztánán alkotó művész a legtisztább forrásból ihletődött, szakmai tudásával és emberi melegségével személyes példaként szolgált tanítványainak. Az erdélyi tárgyi kultúrát feltáró kutatásai hatalmas népszerűségnek örvendtek, a Kós–Szentimrei–Nagy szerzőpáros fogalommá vált Erdélyben. A Kászonokról, Moldváról, Szilágyságról és Kis-Küküllő mentéről megjelent tanulmányaik a mai napig fellelhetőek a családok polcain. A rendkívül gazdag és szerteágazó életműből ízelítőt nyújtó kiállítás folyamatosan bővül, és több erdélyi helyszínen is bemutatják majd, felidézve mindazt az értéket, amit önzetlen és fáradhatatlan munkájával tárt elénk Szentimrei Judit.

Út, Igazság, Élet – Mi szükség lehet a Hálából, Köszönöm feliratú márvány- vagy pléhtáblácskákra a katolikus templomok oltárai mellett? Mi okból vagy célból csillognak ezüstkezek, -szemek, -szívek és -lábak kegytemplomaink szentélyeiben? Miért emeltek a 18. századtól fogva szinte minden európai nagyvárosban Szűz Mária- vagy Szentháromság-oszlopokat? A természetes emberi hála és a természetfeletti Hatalom színe előtt tett fogadalmak világába kalauzol vallási rovatunk új filmje. 

 

Mozi

MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi műsorán ma: 16 órától Lightyear (magyarul beszélő), 16.15-től DC Szuperállatok ligája (románul beszélő), 18.15-től Thor: Szerelem és mennydörgés (magyarul beszélő) és Néha hóval havazik, máskor meg sötétséggel (román filmdráma), 20.15-től Elveszett illúziók (román feliratos), 20.30-től Fekete telefon (magyarul beszélő). KERTMOZI. A KultúrParkban (’56-os emlékpark) szerdán 20.30-tól Richard király (román feliratos, esős idő esetén a Művész moziban vetítik a filmet).

 

Hitvilág

TERÁPIA. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe.

A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 29. – szeptember 9. között 12 napos terápiás programot szervez férfi és női szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. A program célja az absztinencia megkezdése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv elkészítése, önismeret. A felvétel előzetes interjú alapján történik. Jelentkezni augusztus 23-ig lehet a következő telefonszámokon: Sepsiszentgyörgy és környéke: Kozma Ferenc – 0757 489 778, Kézdivásárhely és környéke: Gergely Dóra – 0745 202 042.

 

Röviden

VÍZELZÁRÁS. Kézdivásárhelyen ma az új vezetékre való rácsatlakozás miatt 9–17 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Dózsa György utcában (a Molnár Józsiás utca és Mihai Eminescu illetve Gyárak utca utca közötti szakaszon), a Mihai Eminescu és az Új utcában, illetve a Csernátoni úton levő magánházaknál, a Luk­oil-benzinkútnál, a villanytelepnél, a meteorológiai állomásnál és az Új utcában, a Turóczi Mózes Általános Iskolánál, a Fecske és az Óvoda utcában, a Manócska Óvodánál, a Hóvirág utcában, a Szabadság utcában, az Achim András utcában, a Benedek Elek utcában, a Gyárak utcában, a Gábor Áron Líceumnál, a szociális garzonoknál, a Secuiana-bemutatóüzletnél, a volt üzemi járóbeteg-rendelőnél.  LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Sepsikőröspatakon, szerdán és csütörtökön Árkoson gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). ÁRAMSZÜNET. Július 27-én, szerdán 9–13 óráig Sepsiszentgyörgyön a Benedek-mezőn és Előpatakon a főutcában szünetel az áramszolgáltatás. KÖZGYŰLÉS. A Nyugdíjasok Sugás Szervezetének vezetősége értesíti tagjait, hogy június 27-én, szerdán 13 órától közgyűlést tartanak a székházban (Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház). KERTKÖNYVTÁR. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár július 12. és augusztus 12. között újra megnyitja Kertkönyvtárát. Várják mindazokat, akik játszani, mesét hallgatni, olvasni, pihenni vágynak a székhely sarkánál lévő, csigalépcsős kis kertbe keddtől péntekig 10 és 12 óra között. Esős napokon a kertkönyvtári programok elmaradnak.

 

Ügyelet 

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »