Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Fiatalok jelentkezhetnek

Az iSEPSI Parlamentet Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa hozta létre, és a sepsiszentgyörgyi városháza koordinálja a helyi közösség fiataljainak bevonását célzó részvételi megközelítések részeként az őket érintő döntésekbe. Sepsiszentgyörgy Városi Tanácsa e tekintetben határozatot fogadott el, amely pontosítja e részvételi megközelítés működésének szabályait. További részletek: bit.ly/Ifjusagi_parlament.

Könyvbemutató KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület július 27-én, szerdán 18 órától a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében tartja a 2022-es évadzáró rendezvényét. Meghívott dr. Oláh-Gál Róbert Bolyai-kutató, aki filmvetítéssel egybekötött könyvbemutatót tart. A szerző Bolyai-sommázat című kötete összefoglalója a három évtizedes kutatómunkájának. Ugyancsak ez alkalommal kerül bemutatásra a Gyerekeknek a Bolyaiakról című képes ismeretterjesztő kiadványa, amely Bolyai János és Bolyai Farkas életútját, pályaképét mutatja be fiatal olvasóknak. Szeretettel várnak minden érdeklődőt. A szerző Marosvásárhelyen született 1958-ban, matematikus, programozó, matematikatörténész, Bolyai-kutató, egyetemi tanár. Matematikai tárgyú és matematikatörténeti írásai, valamint Bolyai János életéről szóló tanulmányai hazai és tekintélyes külföldi lapokban jelentek meg.

Kiállítás EMŰK. Incze Mózes (sz. 1975) festőművész kiállítása nyílik július 29-én, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A tárlatot Benedek-Huszár János, Barót polgármestere, dr. Kányádi Iréne, a kiállítás kurátora és dr. Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitja meg. Közreműködik Tókos Imre (gitár) és Gáspár Csaba (hegedű). A tárlat megtekinthető július 29. és szeptember 24. között keddtől péntekig 10–18, szombaton 11–18 óráig. * Július 26-áig a földszinti kiállítóterekben látható Mohy Sándor-kiállításhoz kapcsolódóan két gyerekfoglalkozást szerveznek a Varázsműhely részeként: Jakab Zsuzsanna pedagógus július 23-án, szombaton 11 órától a 7–10 éves gyerekeket várja interaktív játékokkal, meseolvasással és textilanyagra való csendéletfestéssel. A következő foglalkozásra július 26-án, kedden 18 órától kerül sor, ide a 4–6 éves korosztályt várják. A foglalkozások ingyenesek, alkalmanként legtöbb 20 gyereket tudnak fogadni. BÖLCSŐ A HEGYEK KÖZÖTT. A 125 éve született Tamási Áron életútját, annak csomópontjait, illetve az író gondolatait bemutató kiállítás a hónap végéig látható Sepsiszentgyörgy főterén. SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM. A sepsiszentgyörgyi Lábas Házban július 31-ig látogatható – hétköznapokon 9–16, csütörtökön 9–19, hétvégén 10–14 óráig – Somogyi Győző Kossuth-díjas magyar festő- és grafikusművész Magyar hősök arcképcsarnoka című kiállítása.

Zene SZIMPLA. Sepsiszentgyörgy „posztmodern művelődési otthonként” működő szórakozóhelyén 28-án, csütörtökön 20 órától fellép a Nat Osborn Band (New York, USA).

Hírdetés

Hitvilág TERÁPIA. A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 29. – szeptember 9. között 12 napos terápiás programot szervez férfi és női szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. A program célja az absztinencia megkezdése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv elkészítése, önismeret. A felvétel előzetes interjú alapján történik. Jelentkezni augusztus 23-ig lehet a következő telefonszámokon: Sepsiszentgyörgy és környéke: Kozma Ferenc – 0757 489 778, Kézdivásárhely és környéke: Gergely Dóra – 0745 202 042.

Képernyő RTV1. Ma 15 órától: Tusványos – tudósítás a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor politikai vonatkozású rendezvényei­ről. * Misi, a naiv szobrász – Egy ember, aki azt csinálja, amit szeret. Misi, a naiv szobrász Marosvásárhelyen él és elégedett az életével. * Beszélgetések a kávéházban – Vajon megőrizhető-e a család intézménye a jövő társadalmában? Szükség van-e ezután a családra, vagy egyfajta falanszter következik? B. Nagy Veronika és Sánta Ádám műsorában Henn János beszélget Bakk Miklós politológussal. BRASSAÏ MAGYAR ADÁS. Az Erdély TV-ben kedden 9.30-kor, az RTT-n ma 8 órától és kedden 22 órától: Lapszemle. Események-rendezvények. KapcsolaTTartó: Gábor Emese, Nagy György díszkovács. Csontváry fő­ műve: Fohászkodó üdvözítő. Zene: Kájoni Consort.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi műsorán kedden: 16 órától Lightyear (magyarul beszélő), 16.15-től DC Szuperállatok ligája (románul beszélő), 18.15-től Thor: Szerelem és mennydörgés (magyarul beszélő) és Néha hóval havazik, máskor meg sötétséggel (román filmdráma), 20.15-től Elveszett illúziók (román feliratos), 20.30-tól Fekete telefon (magyarul beszélő). KERTMOZI. A KultúrParkban (’56-os emlékpark) szerdán 20.30-tól Richard király (román feliratos; esős idő esetén a Művész moziban vetítik a filmet).

Pallérozó Nyereményjátékunkban ezúttal előfizetőinknek kedvezünk. A CoRepeta Nyelviskola mindazok számára, augusztusra szóló Háromszék-előfizetési bizonylatot (nyugtát) mutatnak fel, 8 százalékos kedvezményt biztosít az augusztus 1– 5. között III–VIII. osztályosok számára szervezett angol vagy román, illetve az augusztus 7–13. között sorra kerülő, VI–VII. osztályosoknak szóló matematika vagy román felkészítő táborra. Érdeklődni a 0771 517 183-as telefonszámon lehet. Háromszék Naponta értéket viszünk otthonába!

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) 12–18 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden VÍZELZÁRÁS. Kézdivásárhelyen július 25–26-án az új vezetékre való rácsatlakozás miatt 9–17 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Dózsa György utcában (a Molnár Józsiás utca és Mihai Eminescu utca közötti szakaszon), a Mihai Eminescu és az Új utcában, illetve a Csernátoni úton levő magánházaknál. Július 26-án 9–17 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Dózsa György utcában (a Molnár Józsiás utca és Gyárak utca közötti szakaszon), a Mihai Eminescu utcában, a Csernátoni utcában található családi házaknál, a Lukoil-benzinkútnál, a Villanytelep, a Meteorológiai állomás és az Új utcában, a Turóczi Mózes Általános Iskolánál, a Fecske és az Óvoda utcában, a Manócska Óvodánál, a Hóvirág utcában, a Szabadság utcában, az Achim András utcában, a Benedek Elek utcában, a Gyárak utcában, a Gábor Áron Líceumnál, a szociális garzonoknál, a Secuiana-bemutatóüzletnél, a volt üzemi járóbeteg-rendelőnél. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kálnokon és Sepsikőröspatakon, kedden Sepsikőröspatakon gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). CSALÁDTALÁLKOZÓ. A Bardocz, Bardócz, Bardoczy családok leszármazottjainak kilencedik világtalálkozóját augusztus 7-én Csíksomlyón tartják. Jelentkezni július 27-ig lehet Bardocz Tündénél (telefon: 0728 846 064), Bardocz Istvánnál (0745 141 974), Balázs Katalinnál (telefon: 0744 842 269) és Beke Ernőnél (0744 202 702). ÖNKÉNTESEKET TOBOROZNAK. A nyári vakáció hasznos eltöltésére, az önkéntesség kipróbálására ajánl lehetőséget a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület. Fiatalok és felnőttek jelentkezését várják, akik szabadidejükben szívesen foglalkoznának a környezetükkel és bekapcsolódnának a Zöld Nap Egyesület mindennapi tevékenységébe. Bővebb információk: zoldnap.info/hogyan-toltsd-vakaciod-hasznosan. KÖZGYŰLÉS. A Nyugdíjasok Sugás Szervezetének vezetősége értesíti tagjait, hogy június 27-én 13 órától közgyűlést tartanak a székházban (Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »