Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Múzeumok éjszakája Sepsiszentgyörgyön

Zene

KAMARAZENE. Az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám) ma 18 órától a Springtime romance címmel tartanak kamarakoncertet marosvásárhelyi zeneművészek: Ávéd Éva (zongora) és Kecskés Ávéd Erika (brácsa). Jegyek a központ székhelyén is kaphatók 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej. SEPSI JAZZ & BLUES. A Sepsi Jazz & Blues Egyesület Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával és a Kónya Ádám Művelődési Házzal partnerségben június 24–25-én megszervezi az 1. Sepsi Jazz & Blues Fesztivált Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal jön létre, célkitűzése a jazz és blues zenei műfajok népszerűsítése élő zene által, romániai és nemzetközi előadók közreműködésével. A fesztiválra a napi jegyek egységesen 40 lejbe kerülnek, melyeket a helyszínen, illetve elővételben a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni. További információk a sepsijazzblues.ro honlapon. ÜVEGHANG AKADÉMIA. Ötödik alkalmához érkezett az Üveghang Akadémia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgonaművész, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek június 24-én, pénteken 19 órától a Krisztus Király római katolikus templomban. A belépő felnőtteknek 10 lej, diákoknak/gyerekeknek ingyenes. NYÁRESTI KONCERTEK. A vártemplomi esték idei első koncertjén június 24-én, pénteken 19 órától Máté Péter ismert dalai csendülnek fel a Vártemplomi Kórus, valamint Bíró Annabella, Dénes Dorottya, Farkas Tamás Zoltán, Hajdú Loránd, Kolcsár József és Kolcsár Linda előadásában. Közreműködnek: Kolcsár József színművész, Kertész Huba (gitár), Hajdú Loránd (zongora). A koncert helyszíne a várudvar. 

 

Színház

FLOW4 NEMZETKÖZI MOZGÁSSZÍNHÁZI FESZTIVÁL. Idén negyedik alkalommal rendezik meg a régió egyik legkiemelkedőbb kortárstánc-fesztiválját Sepsiszentgyörgyön június 27. és július 3. között. A szervezők az idei kiadásra is izgalmas, reprezentatív, a világ számos pontjáról érkező előadásokat hoznak el, a kortárs tánctrendekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Jegyek kaphatók a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon. A teljes értékű jegy ára 35 lej, a kedvezményes diák-, illetve nyugdíjasjegy 20 lej. Az M Studio előadására a megszokott, 20 lejes jegyárak érvényesek.

A fesztivált az M Studio bemutatója nyitja június 27-én 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a [email protected] előadással, amelynek koreográfusa Frenák Pál (FrenÁk). További előadások: június 28-án 19 órától OMMA – Josef Nadj a nagyteremben; 29-én 19 órától The Others – Anton Lachky Társulat a Háromszék Táncstúdióban; 30-án 19 órától Island (Sziget) – Góbi Társulat a Háromszék Táncstúdióban; július 1-jén 19 órától Tofu P. Potter – Fehér Ferenc a Háromszék Táncstúdióban; július 2-án 19 órától Humans – Bodies – Images – Ioana Marchidan a Háromszék Táncstúdióban; július 3-án 19 órától Traces (Nyomok) – Wim Vandekeybus (Ultima Vez) a nagyteremben.

A fesztivál mind a hét előadása után közönségtalálkozókra, nyílt beszélgetésekre kerül sor a táncstúdióban, valamint a színház nagytermében, melyre minden érdeklődőt szívesen látnak. A programot afterpartyk színesítik, a fesztivál vendége lesz küb_beat, Alexandru Suciu és Mihai Dobre zenész is. Részletek az M Studio Facebook, Instagram és Vimeo oldalán, valamint a m-studio.ro honlapon.

 

Képernyő

Hírdetés

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Láttatni egy különleges világot.  Gáspár Krisztina könyvbemutatója. 19.50 Két világ. A House of Pioneers albumbemutatója. 20.00 Látogatóban. Oklándon a vargyasi gyermekek. 20.19 Aludjatok ti áldott hőseink. A világháborús hősök emlékezete Nagybaconban. 20.36 Miniatür történelem. Állandó kiállítás Erdővidék Múzeumában. 20.46 Többen sportoljanak. Sportnapok Baróton. 21.35 Tanácsülések. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Jurassic World: Világuralom (román feliratos) és 17.45-től magyarul beszélő, 16 órától Pipiána Hoppsz és a Sötétség Hörcsöge (magyarul beszélő), 18.30-tól Top Gun: Maverick (román feliratos) és 20.30-tól magyarul beszélő; 20.45-től Az Északi (magyarul beszélő). Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág

ALZHEIMER KÁVÉZÓ lesz pénteken 18 órától a Diakónia Keresztyén Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön a református vártemplom gyülekezeti termében. Téma: Jól gondozni. FELTÖLTŐ. Pénteken kezdődik Gergyószentmiklóson a Feltöltő Keresztény Fesztivál. Ezúttal a kísérőprogramokra, a közösségerősítésre és az ifjúságra is nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendezvényen. Lesznek tematikus sátrak, éjszakai fürdőzés, 15 előadás 9 magyarországi meghívottal, tanúságtételek és koncertek. Vasárnap ökumenikus istentisztelet lesz. A rendezvény összefogással valósul meg a római katolikus, a református és az unitárius egyház szervezésében. A fesztivál egy lehetőség arra, hogy elérjék azokat is, akik valamiért nem mennek be a templomba. További részletek a feltolto.ro oldalon.

 

Röviden

IVÓVÍZ. Javítási munkálatok miatt ma 8–13 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Vojkán utca alsó részében (a Csíki és Erege utcák közötti szakasz). S Pénteken az új vezeték átkötése miatt 8–15 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás az Árkosi úton (a Csíki utcától az árkosi helységtábláig).  LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Bereckben, pénteken Ojtozban és Kézdimartonoson gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). SZÚNYOGIRTÁS. Kézdivásár­hely önkormányzata értesíti a lakókat, hogy ma Nyujtódon, Szászfaluban és Sárfalván végeznek szúnyogirtást. Az időjárási viszonyok függvényében a program változhat. A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE szabadtéri tevékenységen vesz részt június 24-én, pénteken. Találkozó 10 órakor a Szemerja negyedi sportcsarnoknál.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Benedek Elek utcai Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »