„Mi fogunk a tragédiájukról beszélni évről évre”

„Mi fogunk a tragédiájukról beszélni évről évre”

Közös feladat és felelősség, hogy minél több emberhez eljussanak a gulág túlélőinek történetei – mondta Völner Pál a Szovjetunióba elhurcolt magyar kényszermunkások emléknapján rendezett megemlékezésen.

Továbbá, hogy a felnövekvő nemzedék tisztában legyen azzal, ami 6-800 ezer magyarral és családtagjaikkal történt, tette hozzá az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál úgy fogalmazott: ezen a napon azokra az áldozatokra emlékezünk, akiknek a sorsát nemhogy nem kutathatták történészek, de akik évtizedeken keresztül maguk sem beszélhettek az átélt szörnyűségekről.

„1953-ban ezen a napon érkezett vissza Magyarországra a gulág lágerekből szabadon bocsájtott rabok egy nagy csoportja. Mivel ők nem mondhatták el, hogy mit éltek át, helyesebben mit éltek túl, a hazatértük évfordulóján mi fogunk a tragédiájukról beszélni évről évre. Közös feladatunk és felelősségünk, hogy minél több emberhez eljussanak a túlélők történetei és különösen az, hogy a most felnövekvő nemzedék, már tisztában legyen azzal, hogy mi történt 6-800 ezer magyarral és családtagjaikkal a XX. század derekán. Tisztelet azoknak, akik azóta is elhunytak és tisztelet a túlélőknek” – emelte ki az államtitkár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »