Mi derül ki a Zsivány Egyes előzeteséből?

Mi derül ki a Zsivány Egyes előzeteséből?

Csütörtökön megjelent az első önálló Csillagok háborúja-film előzetese. Első blikkre sok mindent nem vesz észre az ember, ezért kicsit elemeztük a képsorokat.

Bizonyára már ön is látta az első önálló Csillagok háborúja-film, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet első előzetesét. Csütörtökön nem mentünk bele mélyebben, mi látható a képsorokon, ám most kicsit jobban belemásztunk a részletekbe.

Jyn Erso, a feminista ikon

Az ébredő Erőhöz hasonlóan a Zsivány Egyesben is egy harcias nő lesz a központi karakter. De ki ő? A Felicity Jones által játszott Jyn Erso az előzetes elején a Lázadók Szövetségének foglya. A szövetség egyik vezetője – egy másik fontos nő! –, Mon Mothma elé vitt Ersót birodalmi dokumentumok hamisításával, lopott tárgyak tulajdonlásával, súlyos testi sértéssel és letartóztatás alkalmával elkövetett ellenállással gyanúsítják. Mothma – akit A Sithek bosszújából kivágott jelenetben is játszó Genevieve O’Reilly alakít – szerint Erso 15 éves kora óta egyedül él, meggondolatlan, agresszív és fegyelmezetlen. Szóval olyan személy, aki kis kiképzéssel nagy hasznot hajthat a Lázadók Szövetségének.

Nem csoda, hogy Erso felteszi a kérdést Mothmának: „Ez egy lázadás, ugye? Én lázadok!”, amire a lázadó vezető csak elmosolyodik: ez kell nekik! A nő – akinek karaktere kicsit olyannak tűnik, mintha összegyúrták volna Han Solót és Reyt – a képsorok szerint elég keményen bele is veti magát a harcokba, üti-vágja a vödörfejűeket. Mi lehet ennek az oka? Reméljük, hogy nem az Erő – a rendező, Gareth Edwards szerint ugyanis a filmben nem lesznek Jedik. Na de kiszúrta-e a padon ülve „szunyókáló” rohamosztagost? Ugye, hogy nem?

Fotó: Giphy

A küldetés

Mothma ezt követően vázolja, milyen küldetésre szervezik be Ersót. A Birodalom éppen egy óriási fegyvert épít. Mi már tudjuk, hogy a Halálcsillagot, de a lázadók ekkor még nem. Éppen ezért elküldik Ersót egy kis csapattal, hogy mindent megtudjon a támaszpontról. „Meg kell tudnunk, mi ez, és hogyan lehet elpusztítani.”

Azaz ez a csapat lehet az, amelyikről Vader így beszél a negyedik epizódban: „A lázadó kémek ennek a hajónak adták le az információkat! Halljam, hol vannak a tervrajzok, amiket ideküldtek?” És ők azok, akikről ugyancsak ebben az epizódban azt mondta Mon Mothma: „Nem egy bothan halt meg ezekért a hírekért.” Éppen ez az, ami miatt elég nehéz jó filmet kihozni a Zsivány Egyesből. Nagy vonalakban tudjuk, hogy mi a vége: a küldetést végrehajtják.

Ki ez a sánta szakállas?

Forest Whitaker karaktere körül elég sok a kérdőjel Fotó: Giphy

Nos, Forest Whitakerről pletykálták, hogy akár Darth Vader páncéljába is bújhat, ám nem így lett. Egyrészt amolyan Yoda-, Obi-Wan Kenobi- és Maz Kanata-féle bölcsnek tűnik, másrészt viszont fejvadász is lehet, így első ránézésre. Whitaker karaktere mindenesetre komoly páncélzatban figyelmezteti Jyn Ersót.

„Mit teszel, ha elfognak? Mit teszel, ha megtörnek? Ha tovább harcolsz, mivé válsz majd?”

– teszi fel a kérdést – amelynek végén állítólag Vader szuszogását hallani – Ersónak. A nő a következő snittben már birodalmi ruházatban látható (nyitóképünkön). Reméljük, csak álruha, és főhősünk nem árulja el a Lázadók Szövetségét.

Ezt a szamurájszerű karaktert Donnie Yen alakítja. Állítólag vak, ezért sem veszik komolyan a rohamosztagosok Fotó: Giphy

Tarkin és a birodalmiak

Egyelőre nem tudni, Vader miképpen kerül majd be a Zsivány Egyesbe, de könnyen lehet, hogy a két császári testőr társaságában letérdelő csuhás alak valójában az Uralkodó tanítványa.

A titokzatos csuhás és Tarkin Fotó: Giphy

Tarkin – tudják, az a birodalmi vezető, akinek bűze megcsapja Leia orrát a Halálcsillagon – azonban felbukkan: a Ben Mendelsohn által megformált karakter egyszer maga elé mered, egyszer pedig harcmezőn is menetel. A színész személye azért érdekes, mert pletykaként felmerült korábban, hogy a Tarkint eredetileg alakító Peter Cushingot számítógépes technikák révén „feltámasztja” a Disney – végül nem így döntöttek. Tarkin amúgy itt jó eséllyel még nem nagymoff fokozatú birodalmi vezető, mivel eléggé más az egyenruhája a klasszikus trilógiában látotthoz képest. Egyébként elvileg Mads Mikkelsen is birodalmi tiszt lesz, de ő nem bukkant fel az előzetesben.

A tankosok és egy árnyékosztagos Fotó: Giphy

Az előzetesben látható Galaktikus Birodalom többé-kevésbé olyan, mint amilyennek megismertük a klasszikus trilógiából: könnyen aprítható fehér ruhás rohamosztagosokkal és AT-AT lépegetőkkel operálnak. Ott a Halálcsillag, meg a csillagrombolók is – igaz, utóbbiak picit eltérnek a már megismert űrhajóktól. Felbukkan azonban négy új egyenruhás egység is: a szkarabeusz-osztagosok, a tankosok, a zöldes egyenruhás halálosztagosok, valamint a feketében brillírozó árnyékosztagosok. Utóbbiakról egyelőre csak a már kánonon kívülre helyezett könyvekből lehettek információink – például az, hogy képesek használni az Erőt! –, most filmen is láthatjuk majd őket.

Összeállításunkhoz a The Guardian és a MakingStarWars.net anyagait is felhasználtuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »