"Mi az európai országok baráti együttműködése pártján állunk"

"Mi az európai országok baráti együttműködése pártján állunk"

Az Osztrák Szabadságpárt főtitkára bízik Norbert Hofer sikerében az elnökválasztás második fordulójában, és úgy véli, hogy még 2018 előtt felbomlik a jelenlegi kormánykoalíció, de az FPÖ készen áll a kormányzásra. Harald Vilimsky a Magyar Hírlapnak adott interjút.

A főtitkár szerint nagyon súlyos válságban van a szociáldemokrata SPÖ, és a lemondott Werner Faymann kancellár utódjaként nem tudnak most olyan személyt megnevezni, aki mögé az egész kormánypárt egységesen beállna. “Szakadék van a korlátlan bevándorlást támogató szélsőbaloldali szárny és a pragmatikusok között” – mondta Vilimsky.

A politikus reagált azokra a hírekre is, hogy baloldali, szociáldemokrata szakszervezeti vezetők az Osztrák Szabadságpárt felé való nyitást sürgetik. Vilimsky úgy fogalmazott a Magyar Hírlapnak:

„Gyakorlati változásról azért még nem beszélhetünk. Vannak szakszervezeti vezetők, akik bennünk látják az osztrák munkaerő védelmének biztosítékát”

– mondta a főtitkár, majd hozzátette: olyan érdekképviseletek is vannak azonban a baloldalon, amelyek szóba sem állnának velük.

Harald Vilimsky arról is beszélt a lapnak, hogy most még senki sem tudja, Werner Faymann kancellár lemondása hogyan fogja befolyásolni az elnökválasztást, de bízik az FPÖ elnökjelöltjének, Norbert Hofernek a sikerében, „ő ugyanis stabilitást hozhat Ausztriának”. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy minden valószínűség szerint még 2018 előtt felbomlik a jelenlegi osztrák kormánykoalíció.

„Az FPÖ készen áll a kormányzásra, és az lehet a partnerünk, aki hajlandó részt vállalni a programunk megvalósításában”

– mondta a Magyar Hírlapnak Vilimsky.

Az Osztrák Szabadságpárt főtitkára a magyar menekültkvóta elleni népszavazást helyes útnak nevezte, és leszögezte, támogatják Orbán Viktor migrációs politikáját. Megjegyezte: nem érti, hogy Orbánék miért vannak még mindig az Európai Parlamentben az Európai Néppárt kötelékében, amely felelőtlenül reagál a migrációs válságra. Harald Vilimsky szerint Európa politikai jövőjét a Marie Le Pen vezette francia Nemzeti Fronttal közös Nemzetek és Szabadság Európája jelentheti.

„Mi az európai országok baráti együttműködése, nem pedig a brüsszeli központosítás pártján állunk”

– tette hozzá az Osztrák Szabadságpárt főtitkára.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »