Mezítlábasok menni Ördögkatlan

Mezítlábasok menni Ördögkatlan

Megidézik a Bárka Színházat és Esterházyt is, de több mint hatszáz programmal várják a közönséget.

Alighogy vége a Művészetek Völgyének Kapolcson, kezdetét veszi a „kistestvér”, a 9. Ördögkatlan Fesztivál, amely augusztus 2. és 6. között várja az érdeklődőket Dél-Baranyában. Nagyharsány, Kisharsány és Beremend mellett idén Villánykövesd is csatlakozott a fesztiválhoz, jelezve, hogy az apró rendezvénynek indult kezdeményezés alaposan kinőtte magát az elmúlt közel egy évtizedben – ahogy arról Bérczes László, az Ördögkatlan egyik fő szervezője is beszélt az esemény pécsi sajtótájékoztatóján még július közepén.

Idén az öt nap alatt a négy faluban összesen 25 helyszínen 680 programot, köztük 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 130 koncertet és mintegy 140 kiállítást tartanak, ezek mellett cirkuszi produkciókkal, irodalmi programokkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel, táncelőadásokkal és beszélgetésekkel készülnek a szervezők.

A fesztivál díszvendége idén Udvaros Dorottya színművész és Kovács Gerzson Péter koreográfus mellett Both Miklós zeneszerző, előadóművész lesz, aki autentikus ukrajnai népzenével várja a közönséget nagyharsányi udvarában, ahol lapunk munkatársa, Végh László díjnyertes, Kárpátalján készült fotóit is megtekinthetik az érdeklődők.

Feltámad a Bárka Színház

Bérczes László kiemelte, a fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Concertója hangzik el augusztus 5-én. Beremenden a Hungarian Studio Orchestra Dinyés Dániel vezényletével adja elő a művet, amelynek táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező irányításával a Forte Társulat készíti el a fesztiválra.

A hagyományokhoz híven a „mezítlábas fesztivál” gerincét idén is a színházi programok adják majd. Színpadra kerül az Orlai Produkció öt előadása: a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kriplimari, az Őszi szonáta és a Mellettünk. De meghívták a kaposvári Csiky Gergely Színház A gát és a Sötétben látó tündér című darabját, valamint a Katona József Színház Abigail bulija című előadását is. A budapesti társulat operakísérlete, a Cosi fan tutte is ott lesz a katlanban.

Megidézik a fesztiválon a húsz éve alapított, ám a közelmúltban szomorú körülmények között megszűnt Bárka Színházat is, amelynek alapító tagja volt mások mellett Udvaros Dorottya, művészeti vezetője pedig Bérczes László. Az ünnepi megemlékezés keretében újra színpadra állítják a legendás Mulatság című előadást Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Szikszai Rémusszal.

Esterházy Péterre emlékeznek

A fesztiválon fellép még a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház és a Nemzeti Színház, valamint a kaposvári és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói.

A kisharsányi templomkertben Esterházy Péterre emlékeznek majd augusztus 3-án. A beremendi Megbékélés kápolnában pedig levetítik a Saul fia című Oscar-díjas filmet, amelynek főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt a fesztiválon.

És hogy a kötelező koncertek se maradjanak ki: fellép a fesztiválon mások mellett az elmúlt napok botrányhőse, a Quimby, valamint a Kiscsillag, a 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, Ferenczi György és a Rackajam.

A részletes program elérhető a www.ordogkatlan.hu oldalon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »