Mészáros Lőrinc körbevásárolta Orbánék majorját, de ez persze csak véletlen lehet

Mészáros Lőrinc körbevásárolta Orbánék majorját, de ez persze csak véletlen lehet

A miniszterelnök apja, Orbán Győző több, milliárdos forgalmú bányacégben tölt be tulajdonosi vagy vezető szerepet, van azonban egy viszonylag kicsi, de stabil bevételt termelő vállalkozása is. A CzG Ingatlanforgalmazó Kft. évek óta mással sem foglalkozik, kizárólag azzal, hogy beszedjen és elszámoljon 15,5 millió forintot.

A pénz az Alcsútdoboz külterületén található Hatvanpuszta major bérleti díjából származik.

Az Orbán család idén 77 éves feje még 2011 nyarán vásárolta meg a történelmileg is jegyzett egykori Habsburg-uradalmat. Mészáros Lőrinc, a mostanra a leggazdagabb magyarok toplistájának élmezőnyébe tartozó felcsúti polgármester-vállalkozó pedig azóta – a megállapodás szerint tíz éven át – minden évben kifizet Orbán Győző kft.-jének 15,5 millió forintot.

Az Orbán család dácsája?

A konstrukció hátteréről nincsenek pontos információk. Nem tudni, hogy a Mészáros mezőgazdasági cége által művelt földek közé ékelődött egykori Habsburg-birtokkal és a rajta álló ingatlanegyüttessel mi volt Orbánék terve, és azt sem, hogy miért adták aztán mégis bérbe. Mészáros Lőrinc meggazdagodása korai szakaszában azt állította: azért bérelte ki a 13 hektáros uradalmat, hogy ott tárolhassa a mezőgazdasági gépeit.

Mezőgazdasági gépeket viszont nemigen látni a területen azóta sem.

A major birtokviszonyaira akkor terelődött a figyelem, amikor 2016-ban kiderült, hogy az a kutya, amelyet Orbán Viktor a sajátjaként mutatott be egy Facebook-bejegyzésben, valójában nem a felcsúti stadion szomszédjában álló, ismert családi házat őrzi, hanem a hatvanpusztai birtokot.

Ekkor derült ki az is, hogy a gazdasági épületek, istállók mellett, de azoktól elkülönülten álló 300 négyzetméter alapterületű uradalmi épületet – amely 2011 előtt meglehetősen lepusztult állapotban volt – teljesen renoválták, és a tetőterét is beépítették.

Hírdetés

A sajtóban hosszú ideig találgatták, hogy Hatvanpuszta valójában Orbánék titkos dácsája-e, ám a miniszterelnök nem volt hajlandó még meghallani sem a birtokkal kapcsolatos kérdéseket. Az LMP-s Hadházy Ákos az Országgyűlésben is próbálkozott, de a kormányfő nem adott érdemi választ neki.

A birtokról megjelent hírek hatására a környék ellenőrzését megerősítették, sőt két újság légi fotózásra alkalmas drónját el is kobozták a járőröző rendőrök.

A 24.hu most kigyűjtötte, hogy az Orbán család tulajdonában lévő Hatvanpusztát hogyan vásárolta körbe, költségeket nem kímélve, Mészáros Lőrinc és családja.

Mészárosék 2016 elejére már milliárdos nagyságrendben gyűjtötték be a Felcsút és Alcsútdoboz melletti földeket. Tavaly tavasszal aztán – a Hatvanpusztára irányuló médiafigyelem lecsengése után – a major mellett is megvettek minden addig állami kézben lévő terület.

Mészáros és lánya

Májusban a birtok déli és észak-keleti oldalán ugyanazon a napon licitáltak sikeresen szántókra. (Előbbit a 4-es, az utóbbit az 1-es szám jelöli az alábbi térképen.) A déli terület Mészáros Beatrix – a legidősebb lány – tulajdona lett, az észak-keleti az apjáé, Mészáros Lőrincé. A jelek szerint abban a pillanatban a milliárdosnak sem volt épp elég pénze, ezért a földre 99,3 millió forint hitelt vett fel az OTP-től.

Mészárosék ezután sem álltak le a földvásárlással, és megszerezték a nyugati oldali területeket (2-3). Ott két további szántó és erdő került a felcsúti polgármester kezébe.

A birtokot övező Mészáros-gyűrű – egyelőre – csak azért nem zárulhatott be, mert két Hatvanpusztával határos terület a 2000-es évek elejétől magánkézben van. Így ezek nem kerültek be az elárverezett állami területek közé – összegzi a 24.hu.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »