Mesterséges intelligenciát vet be az SAP is

Alaposan felforgathatják a vállalatoknál a beszámolók, jelentések elkészítésének vagy éppen a havi, negyedéves adatok lekérésének eddig megszokott módját az SAP mesterséges intelligenciára (MI) irányuló fejlesztései. Valószínűleg sokan gondoltak már arra a cégvezetők közül, hogy mennyire egyszerű lenne, ha úgy tudnák lekérni a szükséges adatokat, ahogyan például az okostelefonjuk térképalkalmazásában megterveztetik az útvonalat, vagy a kereső applikációval néznek utána valaminek: vagyis egész egyszerűen kimondják, hogy hova szeretnének eljutni, vagy miről szeretnének több információt. Nos, az idei SAP Forumon már megismerkedhettek a résztvevők olyan technológiával, amely ezt lehetővé teszi vállalati környezetben is. A szoftvercég azon dolgozik, hogy minél több megoldása mögött legyen MI-támogatás is, és azokat akár hangvezérléses rendszerrel integrálva – például az Amazon Alexájával vagy a Microsoft Cortanájával – máris megnyílik a lehetőség arra, hogy néhány szóval utasítsuk a rendszert az előző negyedéves üzleti adatok megjelenítésére.

Ablonczy Balázs Forrás: SAP

Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezetője a vállalat sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MI-vel kapcsolatos tevékenységekben a társaság magyarországi érdekeltsége is részt vesz, a budapesti központjukban külön csapat dolgozik azon, hogy ezek a megoldások a legmagasabb szolgáltatási szinten legyenek elérhetők. A cégvezető egy konkrét példát is említett arra, hogy mennyit tud segíteni a mesterséges intelligencia, a tapasztalatok azt mutatják, hogy bevetésével a HR-részlegek akár 30 százalékkal is fel tudják gyorsítani a toborzást.

Ablonczy Balázs közlése szerint az SAP tavaly Magyarországon 28,5 milliárd forintos árbevételt ért el, ez 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. A fejlődéshez hozzájárult, hogy itthon is egyre több cégnél vezetnek be felhő­alapú megoldásokat, a nagyvállalati körben szinte már teljeskörűen elterjedtek az ilyen rendszerek. A vállalat vezetője igen ambiciózus terveket fogalmazott meg: a következő két-három évben 10 százalék fölötti árbevétel-bővüléssel számol, középtávon pedig reális célkitűzésnek tartja, hogy a kétszáz legnagyobb forgalmú hazai cég közé is bekerüljön a társaság. Az SAP lezárta már azt a négymilliárd forintos fejlesztést, amelynek keretében bővült a budapesti központja a Graphisoft Parkban, így már csaknem 20 ezer négyzetméter áll rendelkezésre a vállalat munkatársai számára. Euró­pa legnagyobb szoftvercégének hazai érdekeltségénél az évek óta folyamatos létszámnöveléssel több mint ezerre nőtt az alkalmazottak száma.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »