„Mesébe illőek a kormányzati magyarázatok”

„Mesébe illőek a kormányzati magyarázatok”

A mesébe illőnek tartja azokat az ellentmondó kormányzati magyarázatokat Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, miszerint azért ne tudták volna azonosítani Ghaith Pharaont a magyar hatóságok, mert nem állt rendelkezésre ujjlenyomat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára Magyarország élőben című műsorunkban elmondta, a hatóságoknak tisztában kellett lenniük azzal, hogy a szaúdi milliárdos nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

„Ebben nagy valószínűséggel vastagon benne van a politika. És a nemzetbiztonsági szolgálatok jelzéseit nem vették figyelembe vagy leállították. Az ellenőrzés kötelező. Tehát, ha megkéri az illető a schengeni vízumot, végig kell menni azokon a láncokon, ami a protokollban elő van írva. Plusz meg kell kérdezni a többi országot. Egy meghatározott időn belül ha megadják a választ, hogy baj van, akkor jelzik, hogy nem kaphat vízumot. Vagy ha nem adnak semmit, akkor azt jelenti, hogy az az ország, ahol az illető beadta a vízumkérelmét megadja neki a schengeni beutazási vízumot. Na itt jöhet az az ügy, hogy vajon milyen gazdasági cél van. És ha van egy-egy olyan gazdasági cél például, amiről úgy dönt a kormány vagy annak egyes tagjai, hogy az számukra fontos, akkor az illetővel elkezdenek – idézőjelben mondom – bizniszelni” – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Tekintse meg a teljes interjút:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »