Mérsékelhetik az alapvető élelmiszerek áfáját

Mintegy 25-30 milliárd forint többletbevétele származhat a költségvetésnek az online pénztárgépek használatának kiterjesztéséből – mondta csütörtökön a nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában. 

Az online kasszákat többek között a gyógyszertárakra, az autókereskedésekre és az autóalkatrész-kiskereskedelemre terjesztik ki szeptember végétől. Mint Varga Mihály elmondta, az országban 217 ezer kassza működik. Tavaly 60 milliárd forint pluszbevétele keletkezett az államnak az online pénztárgépek bevezetésétől.

– Ebből lehet egészségügyre vagy oktatásra költeni – mondta a miniszter.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy már áprilisban beterjeszthetik a jövő évi költségvetést, amely az állam működését hiány nélkül valósítja meg. Erre azért van szükség, mert szeretnék, hogy a gazdaság szereplői világosan lássák, mire számítsanak 2017-ben. A kormányhatározattal módosítható költségvetés lehetőségéről a miniszter azt mondta: ez azért fontos, mert a költségvetésnek év közben is keletkezik annyi többletbevétele, amelynek felhasználásáról „érdemes dönteni”.

Elmondta azt is, hogy nem várható a fogyasztást terhelő adók növelése, a kiskereskedelmi forgalom, a fogyasztás két éve tartósan bővül. Ezt a kedvező folyamatot nem akarják adóemeléssel megakasztani. Beszélt arról is, hogy egyes termékkörök esetében áfacsökkentésben gondolkodnak, ezek közé az alapvető élelmiszereket sorolta. Hozzátette: ebben a kérdésben az Európai Unióval is egyeztetni kell. A béreket terhelő járulék- és adóterheket kell csökkenteni, a tárca elsősorban erre koncentrál – tette hozzá.

Marad a vasárnapi pihenőnap

Akik népszavazást kezdeményeznek a boltok vasárnapi zárvatartása miatt, emberek tízezreivel tolnak ki – jelentette ki Lázár János a tegnapi Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten a Népszabadságban megjelent alaptalan hírekre reagálva azt közölte: a kormány lezártnak tekinti a vasárnapi pihenőnap kérdését, azt viszont a választóknak kell eldönteniük, hogy kívánják-e felülvizsgáltatni azt. Hangsúlyozta, a statisztikák cáfolják a kereskedők aggodalmait, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis folyamatosan, európai viszonylatban is kiemelkedő mértékben nő itthon, a vasárnapi boltzár mellett is. Az emberek 3-4 százalékkal költenek többet a boltzár bevezetése óta – szögezte le a miniszter. Egyúttal visszautasította az ellenzők körében korábban gyakran hangoztatott érvet, miszerint a rendelkezés hatására csökkent volna a munkahelyek száma. A miniszterhez ebben a kérdésben levelet intéző Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete lapunknak úgy reagált: örömmel üdvözlik az érintett félmillió áruházi dolgozó nevében azt, hogy a kormány nem tervez változtatni a szociális és gazdasági szempontból is sikeresnek bizonyult intézkedésen. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »