Merkelék: Európa csak azért is nyitott marad

Németország minden lehetséges támogatást megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, és elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról.

Erőnk a nyitottság

Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások „lehetséges következményeit”. Hangsúlyozta: a német állam „valamennyi szintjén teljes erővel dolgoznak” azért, hogy a „tagadhatatlan veszély ellenére” gondoskodjanak az ország biztonságáról. A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét – mondta.

Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői „gyilkos terroristák” és „ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa nagy büszkeséggel kiáll”, ellenségei a szabadságnak, a demokráciának és az „öntudatos polgárok békés együttélésének”.

„Erőnk az egység, és szabad társadalmaink erősebbnek bizonyulnak a terrorizmusnál” – jelentette ki a német kancellár.

Hasonlóan fogalmazott számos további német politikai vezető. Joachim Gauck államfő Fülöp belga uralkodónak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Németország kiáll Belgium mellett. „Együtt fogjuk megvédeni európai értékeinket, a szabadságot és a demokráciát” – írta a német szövetségi elnök. Sigmar Gabriel alkancellár hangsúlyozta, hogy „Németország együtt gyászol a belga lakossággal”, Európa pedig nem enged a terror miatt a „humanitás, a szabadság és a nyitottság értékéből”.

Azért az ország félig csak megbénult

Németországban a brüsszeli támadások után fokozták a rendőri jelenlétet, például a nagyobb pályaudvarokon és a repülőtereken golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek.

Több repülőtéren törölték a Brüsszelbe induló és a belga fővárosból érkező járatokat, és törölte brüsszeli járatait a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa is, a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság pedig közölte, hogy a Brüsszelbe közlekedő nagy sebességű távolsági személyszállító járatai (ICE) kedden és szerdán csak a belga határon fekvő Aachenig járnak.

A Bild című lap szerint a Twitter közösségi portál egy, a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezethez köthető felhasználója nyíltan megfenyegette Németországot terrortámadásokkal. A portálon kedden dél körül megjelent francia nyelvű üzenetben az áll, hogy „készülhettek újabb bombákra, hamarosan Németországban is”.

Ez csak elméleti fenyegetettség, mondják

A lap szerint szakértők tudni vélik, hogy a felhasználó az IÁ tagja, és kapcsolatban lehetett Salah Abdeslammal, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjával, akit a napokban fogtak el Brüsszelben. Az illető profilját időközben törölték a portálról.

Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint „absztrakt”, elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

A Bild idézett egy nem nyilvános belügyminisztériumi helyzetjelentést, amely szerint Németországban is történhet a tavaly novemberi párizsi és a keddi brüsszeli merényletekhez hasonló támadássorozat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »