Merkel vallomása: szankciók után ki kell építeni az EU és Oroszország közös gazdasági térségét

Merkel vallomása: szankciók után ki kell építeni az EU és Oroszország közös gazdasági térségét

Az Oroszország elleni szankcióktól fokozatosan el kell jutni az Európai Unió és Oroszország közös gazdasági térségének kialakításáig – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben. a Vlagyivosztoktól Lisszabonig húzódó gazdasági térség orosz elképzelésére utalva kiemelte, hogy mindenki a jó gazdasági kapcsolatokban érdekelt, és lépésről lépésre el kell jutni az EU és Oroszország egységes gazdasági térségének kiépítéséig.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A kancellár német munkavállalók többségét foglalkoztató családi vállalkozások közös alapítványa (Stiftung Familienunternehmen) tanácskozásán elmondott beszédében a Vlagyivosztoktól Lisszabonig húzódó gazdasági térség orosz elképzelésére utalva kiemelte, hogy mindenki a jó gazdasági kapcsolatokban érdekelt, és lépésről lépésre el kell jutni az EU és Oroszország egységes gazdasági térségének kiépítéséig.

Előbb azonban végre kell hajtani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást – mondta Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy az Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett uniós szankciók nem öncélúak, és feloldásukról csak akkor lehet szó, ha Oroszország teljesíti a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

A minszki folyamat “nagyon intenzív szakaszban van”, és remélhetőleg még júniusban sikerül jelentősen előrelépni – tette hozzá a német kancellár.

A nemzetközi menekültválságról szólva ismét azt hangoztatta, hogy a belső piac és a közös valuta működésének feltétele az uniós külső határok biztosítása és a schengeni belső határok nyitottsága. Ez az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágóra is vonatkozik – mondta Angela Merkel német hírportálok beszámolói szerint.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »