Merkel rádöbbent, hogy nem élhet az EU az USA szárnyai alatt

Merkel rádöbbent, hogy nem élhet az EU az USA szárnyai alatt

Európának saját kezébe kell vennie sorsát – emelte ki egy vasárnapi beszédében Angela Merkel német kancellár. Európa ugyan gazdasági nagyhatalom, de mindig az Egyesült Államokra hagyta a csendőr szerepét, hogy az tegyen rendet a világban.

Már a tegnapi G7-csúcs zárónyilatkozatai kapcsán is lehetett érezni a zavart az erőben, azonban most már biztos, hogy Donald Trump hozzáállása ráébresztette Angela Merkelt, hogy nem lehet mindig másra támaszkodni.

Hírdetés

Még az is lehet, hogy a közelgő német választások mottója a „Make Europe Great Again” lesz.

A jobbközép CDU elnöke a München melletti Truderingben pártja és a testvérpárt bajor CSU közös rendezvényén a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport előző nap véget ért csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: az utóbbi napokban megtapasztalta, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire.

Ezért „nekünk, európaiaknak tényleg saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat”, és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, „de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért” – mondta Angela Merkel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »