Merkel: Nem mazsolázhatják ki az előnyös elemeket

Merkel: Nem mazsolázhatják ki az előnyös elemeket

A brexitről és a migránsokról beszélt szokásos nyári interjújában a német kancellár. Spanyolországba látogatott az amerikai elnök, Izraelbe pedig az egyiptomi külügyminiszter. Külföldi lapszemlénk következik.

Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból visszafordíthatatlan folyamat – mondta Angela Merkel német kancellár a ZDF-nek adott szokásos nyári interjújában. A kancellár szerint Nagy-Britanniában a szavazók meghozták a döntést hazájuk uniós tagságának megszüntetéséről, így a következő lépés az lesz, hogy az ország az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján kezdeményezi a kiválást. A német kancellár hangsúlyozta, hogy a kilépésről folytatandó tárgyalásokon szó sem lehet arról, hogy Nagy-Britannia „kimazsolázza” az uniós alapszabadságok közül a számára előnyös elemeket. Merkel beszélt a menekültekről is. Szerinte a migránsok védelme az Európai Unió humanitárius felelőssége. Merkel szerint a védelem megadása mellett kellett dönteni, mert az EU hitelességére és értékeire tekintettel minden más reakció teljességgel elfogadhatatlan lett volna.

Obama: Nem befolyásolja az amerikai-spanyol szövetséget

Nem befolyásolja az amerikai-spanyol szövetséget, hogy milyen kormánya lesz Spanyolországnak – jelentette be Barack Obama Madridban. Az elnök látogatásáról az El Pais közöl beszámolót. Barack Obama elismerését fejezte ki azért a gazdasági fejlődésért, amellyel a dél-európai ország leküzdte a világgazdasági válság súlyos következményeit. Obama a két ország kapcsolatát erősnek látja, és együttműködésük most rendkívül fontos például olyan dél-amerikai országokban, mint Kuba, Kolumbia, és Venezuela. Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök szerint a legnagyobb spanyol politikai pártok között egyetértés van az ország kül- és védelmi politikáját illetően, így az Egyesült Államokkal fenntartott viszonyt nem befolyásolják a választások utáni kormányalakítási nehézségek.

Egy évtized után ismét

Csaknem egy évtized után először látogatott hivatalban lévő egyiptomi külügyminiszter Izraelbe: Számeh Sukri Jeruzsálemben a 2014-ben összeomlott közel-keleti béketárgyalások újrakezdését sürgette és ehhez felajánlotta hazája segítségét is -számol be az izraeli Jerusalem Post. Sukri az országa által Izraelnek kínált segítségként említette azt a 2002-es arab békekezdeményezési tervet, amely Izrael teljes elismerését az általa 1967-ben elfoglalt területek feladásához és a palesztin menekültek helyzetének igazságos rendezéséhez köti. A terv 2013-ben azzal módosult, hogy lehetővé teszi a palesztinok és izraeliek közötti területcserét. Netanjahu az egyiptomi tárcavezetőnek azt mondta, hogy hajlandó tárgyalni erről a béketervről bizonyos változtatások mellett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »