Merkel: Nem lesznek kötelező kvóták

Merkel: Nem lesznek kötelező kvóták

A csütörtökön kezdődő uniós csúcs az első igazi esély a menekültválság megoldására – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az Európai Tanács értekezletén derül ki, hogy el lehet-e érni olyan megállapodást, amely most először esélyt ad a menekültválság „összeurópai és fenntartható megoldásához” – mondta a kancellár a találkozón képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A német kancellár szerint a szír menekültek átvételére nem kötelező kvótákat fognak javasolni, hanem önkéntes kvótákat állapítanának meg – írja az Open Europe.

Az EU és Törökország formálódó válságkezelési együttműködéséről szólva hangsúlyozta, hogy a török uniós csatlakozási tárgyalások továbbra is „nyílt végűek”, és a török uniós tagság ügye nem is szerepel a csúcs napirendjén – közölte az MTI.

A kancellár kiemelte, hogy Törökországnak is érdeke az EU-val együttműködve „rendezni és irányítani” a területére érkező menekülthullámot. A közös cél a „terhek méltányos megosztása”. Az illegális migráció felszámolásához a török javaslatok megvalósítása mellett az is szükséges, hogy később uniós tagállamok önkéntes alapon befogadjanak menekültkontingenseket – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a tartós megoldáshoz hozzátartozik a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer átalakítása, mert „csak Dublin reformjával lehet hosszú távon fenntartani Schengent”, a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetet, és az európai megoldásnak az is része, hogy az övezet tagjai fokozatosan visszatérnek a belső határok nyitottságához, amely igen nagy gazdasági hasznot hajt Németországnak.

Ugyanakkor az igazságszolgáltatásról és a jogállamiságról szóló csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitásáról szó lehet, ez azonban kiváló alkalom egy „nagyon fontos párbeszéd” megkezdésére – tette hozzá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy az EU ezeken a területeken sem engedhet értékeiből, világossá kell tennie, hogy ragaszkodik a sajtószabadsághoz és a kurd kisebbség jogainak tiszteletben tartásához.

„Nem fordítunk hátat a menekülteknek”

Kizárólag a nemzetközi és az európai uniós jog betartásával küldhetnek vissza menedékkérőket Törökországba: minden esetben egyéni elbírálást kell alkalmazni, indoklás nélkül nem lehet visszatoloncolni senkit – közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán Brüsszelben.

A biztosok kollégiumának szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján Timmermans hangsúlyozta: a migrációs válság kezeléséről az Európai Unió és Törökország között körvonalazódó megállapodás önmagában nem fogja megoldani a válságot. Mint mondta, tisztán kell látni, hogy ideiglenes és rendkívüli intézkedésről van szó.

A volt holland külügyminiszter leszögezte, hogy a tervezett megállapodás értelmében mindenkinek lehetősége lesz menekültügyi kérelmet benyújtani és mindenkinek lehetősége lesz arra is, hogy fellebbezzen az esetleges elutasító döntés ellen. „Nem fordítunk hátat a menekülteknek” – hangoztatta a politikus.

Frans Timmermans kijelentette: mindent meg kell tenni annak elkerülése érdekében, hogy a görögországi Idomeniben kialakult helyzet váljon általánossá Európában. Hozzátette: a készülő migrációs egyezmény végrehajtásához Törökországnak és Görögországnak is változtatásokat kell eszközölnie a nemzeti szabályozásában.

A törökök által szorgalmazott vízumliberalizációról Timmermans közölte, hogy ahhoz Ankarának világos feltételeket kell teljesítenie. A folyamat felgyorsítása csak akkor lehetséges, ha a török hatóságok gyorsabban eleget tesznek a kritériumoknak – közölte a bizottság alelnöke. Ahhoz, hogy a vízumkényszert júliusig eltörölhessék a török állampolgárokkal szemben, Törökországnak április végéig teljesíteni kell az elvárásokat – tette hozzá.

Timmermans mindemellett hangsúlyozta, hogy az EU–török megállapodással „lehetőségünk van egyszer és mindenkorra megtörni az embercsempészek üzleti modelljét”. Ugyanakkor kijelentette: sem politikailag, sem erkölcsileg nem megvalósítható, hogy egy hatalmas menekülttáborrá változtassuk Törökországot.

A készülő egyezmény értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsokat. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »