Merkel nem jelenti be, indulni fog-e a választásokon

Angela Merkel német kancellár elhalasztotta arra vonatkozó döntésének bejelentését, hogy 2017-ben újra indulni fog-e a választásokon, miután számos német vezető ellenzi újbóli jelöltségét, és kiderült, hogy a német társadalom többsége sem támogatja.

A Spiegel német lap szerint Merkel bejelentését már korábban várták, de a kancellár elhalasztotta azt, miután komoly nézeteltérés alakult ki közte és Horst Seehofer bajor miniszterelnök közt. A bajor politikus nem támogatja Merkel újbóli indulását, elsősorban a kancellár bevándorláspolitikája miatt, amit a CDU testvérpártja vállalhatatlannak tart. Szakértők szerint Merkel számára komoly politikai csapást jelentene, ha a bajor miniszterelnök támogatása nélkül kellene újra indulnia a posztért.

Németországban legközelebb 2017. augusztus 27. és október 22. közt tartanak szövetségi választásokat. Merkelt elsőként 2005 novemberében nevezték ki kancellárrá, és harmadik mandátumát tölti a poszton. Augusztus elején azonban a ZDF televízió Politbarometer kutatásából kiderült, hogy Merkel támogatottsága egy +5 és -5 közti skálán 1 pontra süllyedt, és a tömeges bevándorlás, a hónapok óta tartó terrorveszély miatt fokozatosan romlik a kancellár közmegítélése.

Egy most vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a német választók több mint 50%-a nem támogatja, hogy Merkel újra induljon a választásokon. A Bild számára készült kutatás alapján Merkel megosztó személyiséggé vált Németországban; a lakosság mintegy 42%-a támogatja őt, több mint 50%-a pedig már azt sem támogatja, hogy újra induljon a választásokon.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »