Merkel mesterterve: illegálisból legális migráció?

Merkel mesterterve: illegálisból legális migráció?

A tegnapi Törökország-EU csúcs után minden korábbinál nagyobb nyomás nehezedik majd Magyarországra, hogy elfogadja a kötelező kvótákat.

Ez pedig új értelmet adhat az uniós betelepítésről tartandó népszavazásnak. A találkozón látott hivatalosan is napvilágot Angela Merkel veszélyes mesterterve, amelyre az Alapjogokért Központ már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet: e szerint ugyanis a migráció illegális csatornáit legálissá kellene változtatni. Az EU vezetői ugyan felismerték, hogy az elmúlt évben kialakult kezelhetetlen mértékű migrációs hullám illegális jellege rossz, azonban nem azt az ésszerű döntést hozták, hogy megszüntetik az emberáradatot, hanem helyette azt legálissá akarják formálni, közvetlenül Törökországból telepítve be migránsokat a tagállamokba.

Az elmúlt héten Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke részletekbe menően egyeztetett az érintettekkel, Athéntól Tiranán át Isztambulig. Az előkészítő munka eredményeként megszületett egy olyan nyilatkozattervezet, amelyet előzetesen minden résztvevő elfogadott, de – a kiszivárgott információk alapján – szó sem volt benne a török kvótákról. Vasárnap este azonban a német kancellár és uniós szövetségesei, Mark Rutte és Jean-Claude Juncker külön tárgyalásba kezdtek a török miniszterelnökkel. A hétfői csúcson aztán Ahmed Davotoglu már új igényekkel állt elő, amelyek közül a legkevésbé meglepő, hogy a török partner több pénz kér az együttműködésért cserébe. Az új követelések között ott van Angela Merkel régi terve is, hogy közvetlenül Törökországból telepíthessenek be migránsokat az EU területére. Bár a német kancellár még hetekkel a találkozó előtt is azt hangsúlyozta, hogy az új kvóták csakis önkéntes alapon jöhetnek létre, az elfogadott nyilatkozatban nyoma sincs az önkéntességre való utalásnak. Az Alapjogokért Központ már korábban is felhívta rá a figyelmet, hogy a szeptemberben elfogadott betelepítési kvóták is önkéntes alapon valósultak volna meg az eredeti elképzelés szerint, majd amikor döntésre került a sor, már minden tagállamra kötelező érvényű jogintézmény jött létre.

A csúcs után Jean-Claude Juncker azt is bejelentette, hogy „a szükséges jogszabályi módosítások után” az EU biztonságos harmadik országként kezeli majd Törökországot. A Központ álláspontja szerint az Európai Bizottság elnökének bejelentése zárójelbe tesz minden, Magyarországgal szembeni korábbi kritikát, amelyet az váltott ki, hogy hazánk szeptemberben Szerbiát is felvette a biztonságos származási- és harmadik országokról szóló listákra.

Régóta hangoztatott álláspontunk, hogy a jelenlegi kihívások kezelése elképzelhetetlen Törökország együttműködése nélkül. Ehhez minden segítséget meg kell adni a török partner részére: anyagi, infrastrukturális és szakértői felajánlásokra egyaránt szükség van. Azonban az együttműködés ára semmiképpen sem lehet, hogy további migránsokat telepítsenek be Európába. Éppen ezért végzetes hiba lenne, ha a jövő héten esedékes újabb EU-csúcs áldását adná a német kancellár mestertervére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »