Merkel már nem oldja meg, új jelszava van a kancellárnak

Angela Merkel német kancellár eltávolodik a menekültválság megoldására irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatban híressé vált kijelentésétől, miszerint „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a válsággal.

A kancellár a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap alapításának 90. évfordulója alkalmából szeptember 26-án megjelenő különszámhoz készült interjúban a hét végén előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte: a jelszóként emlegetett kijelentés a „politikai munkám része, mert meggyőződésem szerint Németország erős ország és megerősödve kerül ki” a válságból.

Angela Merkel hozzátette: a „sikerülni fog, megoldjuk” kifejezi azt a bizakodó hozzáállást, amelyet „biztosan sokan ismernek a munkájukból vagy a magánéletükből, de néha úgy érzem, hogy ezt a mondatot kissé kiragadják, túl sok mindent magyaráznak bele”.

„Annyira sokat, hogy legszívesebben már nemigen ismételném meg” – mondta.

A wir schaffen das „egyfajta leegyszerűsítő mottóvá, szinte üres szólammá vált” – jegyezte meg a német kancellár.

Az új mottó

Megfigyelők az interjúval kapcsolatban rámutatnak, hogy Angela Merkel már hetek óta nem használja a kifejezést. Úgy tűnik, felváltotta a „Németország Németország marad” (Deutschland wird Deutschland bleiben) mottó. Ezt használta az őszi parlamenti (Bundestag) szezon hagyományosan legfontosabb eseményén is, a kancellári hivatal jövő évi költségvetési fejezetéről szeptember elején tartott vitában.

A politika szavaktól független részét tekintve látható, hogy a német kormány irányvonala jelentősen módosult tavaly augusztus végéhez képest, amikor a kormányfő először mondta nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Az új irány mindenekelőtt az uniós külső határ hatékony ellenőrzését, az illegális határátkelés megakadályozását célozza, legfontosabb jelei közé tartozik az Égei-tengeren húzódó görög–török uniós külső határon főleg német törekvésre elindított NATO-művelet és a márciusi EU–Törökország megállapodás a menekültválság közös kezeléséről.

Meg kell állítani

A politika módosulása a szavakban is rendszeresen megjelenik, például az Európai Unió Pozsonyban tartott pénteki informális csúcstalálkozója után Angela Merkel tájékoztatóján elsősorban azt hangsúlyozta, hogy „meg kell állítani az illegális migrációt”.

Azonban pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének népszerűsége az irányváltás ellenére csökken.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készült felmérés alapján a CDU/CSU a szavazatok 32 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás. Ez az idei legalacsonyabb érték, és csaknem 10 százalékpontos visszaesés a legutóbbi, 2013-ban tartott választáson elért 41,5 százalékhoz képest. A CDU/CSU gyengülésével párhuzamosan egyre erősödik a pártszövetségtől jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága, amely most éves csúcson, 14 százalékon áll. A 2013-ban alapított párt előretörése kihívás a CDU/CSU-nak, amely fennállása óta arra törekszik, hogy tőle jobbra ne vesse meg a lábát számottevő erő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »