Merkel, Hollande Renzi: rengeteg szimbolika, nulla konkrétum

A Brexit utáni politikai lejtmenet, az ingatag pénzügyi piacok, a török politikai változások miatt kétségessé vált határvédelem, és az EU több országában megerősödő szélsőségek miatt Franciaország, Németország és Olaszország vezetői tegnap megint külön tárgyalásokat folytattak.

 

A hivatalos álláspont szerint ez a szeptemberben esedékes pozsonyi EU-csúcs előtárgyalása volt, de a Bloomberg.com úgy tudja, hogy Merkel német kancellár szerdától szombatig további 13 ország vezetőjével kíván egyeztetéseket folytatni.

 

Hétfőn Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Nápolytól nem messze fekvő Ventotene apró szigetének közelében találkoztak a Giuseppe Garibaldi olasz repülőgép-hordozó anyahajó fedélzetén.

 

A képen a Giuseppe Garibaldi látható, ami a Líbia felől érkező migránsáradat frontvonálban járőröz. Forrás: Channelnewsasia.com

 

Kiváló reklám, semmi konkrétum

 

A találkozó rengeteg szimbolikát tartalmaz, de hivatalosan is kimondott vagy elismert előrelépés nem történt. Ami a helyszínválasztás szimbolikáját illeti: a Ventotene kis szigetén 1941-ben egy maroknyi antifasiszta rab, akiket Altiero Spinelli vezetett, egy kiáltványt fogalmaztak meg, amiben a föderális Európa létrehozását követelték.

 

A helyszínválasztás tehát nem véletlen. A Brexit óta jelentősen megrendült az EU jövőjébe vetett bizalom – a tagállamok körében is – és felszínre hozta az olyan kényes kérdéseket, mint az uniós integráció sikeressége, vagy az uniós szabad munkaerő- és árumozgás elve. Az eurozóna három legnagyobb gazdasága a találkozón mindössze újra hitet tett az európai projekt mellett, és – konkrétumok nélkül – megoldásokat sürgetnek.

 

Angela Merkel, Francois Holande és Matteo Renzi, Altiero Spinelli, az Európai Föderáció megálmodoójának sírjánál. Marketingből kiváló, válságkezelésből elégtelen. Forrás: Politico.eu

 

Egységet hirdetnek, de maguk sem egységesek

 

A három ország vezetői a fő feladatot a hatékonyabb együttműködésben látják, az EU tagországai között a határok védelme érdekében, amibe beletartozik a hírszerzési információk egymással való megosztása is az embercsempészet és a terroristák legyőzése végett.

 

Ezzel összefüggésben a szimbolika következő állomása a Giuseppe Garibaldi anyahajó, ami fontos szerepet játszik az embercsempészet elleni harcban – bár ez utóbbi a rengeteg olasz partokig eljutó migránst elnézve nem annyira eredményes, mint sokan várják.

 

„Sokan azt gondolták, hogy a Brexit után Európának vége. Nem így történt. (…) Mi írjuk jövőnk következő fejezetét”

mondta Matteo Renzi.

 

A pozitív retorika azonban a három nagyhatalom közötti alapvető különbségeket nem szüntette meg.  Franciaországban és Olaszországban továbbra is a közberuházások tartják életben a gazdaságot és lazább fiskális politikára lenne szükségük, szemben Németországgal, ami az Unióban a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkezik, és költségvetési fegyelmet vár el a többi tagállamtól.

 

Nincs miért nagyon örülniük. Gazdasági érdekeik ritkán fedik át egymást, migrációs politikában sincs egyetértés. Európa vezető hármasa?

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »