Merkel és Kern büszke a menekültügyi politikára

Angela Merkel német és Christian Kern osztrák kancellár Bécs és Berlin súrlódásait követően csütörtökön a két ország menekültügyi politikájának közös vonásait hangsúlyozták Berlinben.

A német és az osztrák kormányfő egyaránt a menekültek igazságos elosztását követelte az EU-tagállamok között. Kern bírálta, hogy némely tagország ezt nem fogadja el. „Itt arról van szó, hogy bizonyítsuk: Európának egy szolidaritási projektnek kell lennie” – követelte az osztrák kormányfő. A kérdés abban áll, hogy a szolidaritást miként fogják értelmezni az EU-ban – vélekedett.

Kern a májusban lemondott Werner Faymann szociáldemokrata kancellárt követte az osztrák kormányfői tisztségben. Faymann tavaly Merkellel közösen először egy liberális bevándorlási politikát követett, az idei év elején azonban megváltoztatta álláspontját.

Kern hangsúlyozta: Ausztria nem akar kibújni kötelezettségei alól. „Ugyanakkor a másik oldalon arról is szó van, hogy a problémákat politikai úton úgy oldjuk meg, hogy a lakosság legalább egy bizonyos részben kiálljon amellett” – fűzte hozzá.

Korábban, még a Faymann által vezetett osztrák kormány 37 500 főben határozta meg a befogadás felső éves korlátját. A döntés szerint amennyiben idén többen érkeznek, Ausztria lezárhatja a határait. Faymann döntését a bevándorlási politika szigorításával összefüggésben részben az is motiválta, hogy „a saját lakosságának megértését maga mellett tudhassa” – vélekedett Kern. Ugyanakkor az elég gyorsan semmivé foszlott – tette hozzá az osztrák kancellár anélkül, hogy megemlítette volna az országában megerősödő szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ).

A német és az osztrák kancellár a két ország baráti viszonyáról beszélt. Merkel ennek kapcsán elmondta: megtanulták, hogy amennyiben eltérő véleményen lennének, úgy „illedelmes úton-módon” beszéljék azt meg. Mindkét politikus kiemelte, közös elvi álláspontjuk az EU külső határainak védelme és a menekülést kiváltó okok elleni küzdelem szükségessége.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »