Merkel durva fenyegetést kapott

Horst Seehofer, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője vitára bocsátotta pártjának vezetőségében azt a kérdést, hogy változtassanak-e a német szövetségi parlamentben hagyományos CDU/CSU frakcióegyüttműködésen – szivárgott ki a vezetőség hétfői müncheni üléséről.

A bajor kormányfő a névtelenül idézett résztvevők szerint egyelőre nyitva hagyná azt a kérdést, hogy a vasárnapi választások nyomán megalakuló új parlamentben is folytatódjon-e a frakciószövetség az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU). A párton belüli vitát követően pedig szavazáson döntenének arról, hogy milyen legyen a jövőbeni együttműködés a két képviselőcsoport között.

Hírdetés

Maga Seehofer a dpa német hírügynökség értesülése szerint a müncheni vezetőségi ülést követően úgy nyilatkozott, hogy egyelőre fenn kívánja tartani a frakciószövetséget, mert jelenleg „nem az lenne a helyes út”, hogy felmondják. Hozzátette, hogy a kérdésről a teljes vezetőségnek kell döntést hoznia.

A vasárnapi választásokat a szavazatok 33 százalékának megszerzésével a CDU/CSU megnyerte, de támogatottsága 8,6 százalékpontot visszaesett a 2013-ban elért 41,5 százalékhoz képest, és ennél gyengébben csak 1949-ben szerepelt, amikor 31 százalékot szerzett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »