Merkel a liberálisokkal és a Zöldekkel lépne koalícióra

BERLIN. Kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberális FDP-vel és a Zöldekkel a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség – jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a hétvégén.

A kancellár a CDU/CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union, JU) drezdai konferenciáján szombaton elmondott beszédében jelentette ki elõször, hogy a pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció megkötése a célja. Eddig rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal (SPD) is egyeztetni kell a kormányzati együttmûködés lehetõségérõl.

A JU tanácskozásán viszont azt mondta, hogy az SPD "belátható idõn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten", ezért az FDP-vel és a Zöldekkel kell tárgyalni.

A tárgyalások nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy "megbízható és stabil kormány" alakuljon – hangoztatta a CDU elnöke. Rámutatott, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten.

CDU/CSU-FDP összetételû koalíció már volt, de a Zöldekkel még nincsenek tapasztalatok, ezért – mondta Merkel – a CDU-nak a JU kezdeményezésének megfelelõen rendkívüli pártkongresszuson kell elfogadnia a koalíciós szerzõdést, ha sikerre vezetnek a tárgyalások.

Elõbb viszont a CDU és a CSU viszonyát kell rendezni, legfõképpen a bajor CSU által követelt menekültbefogadási felsõ határ ügyében kell megállapodásra jutni – mondta a CDU elnöke. Kiemelte, hogy a két párt vezetõinek vasárnapi tárgyalásán "egy kis jó szándékkal" rendezni lehet a vitákat.

A testvérpártok egyeztetése vasárnap délelõtt kezdõdött a CDU berlini székházában. A CDU küldöttségét Angela Merkel, a CSU küldöttségét Horst Seehofer pártelnök, bajor kormányfõ vezeti.

Az elsõ tárgyalások az FDP-vel és a Zöldekkel várhatóan csak az október 15-ei alsó-szászországi tartományi parlamenti választás után kezdõdnek, ha a CDU-nak és a CSU-nak sikerül megállapodnia a vitatott ügyekben és egységes irányvonalat tudnak kidolgozni a koalíciós tárgyalásokra. Arról egyelõre nem szivárogtak ki információk, hogy a CSU által követelt évi 200 ezer fõs menekültbefogadási felsõ korlát kérdésében milyen kompromisszumról lehet szó.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »