Merkel, a diadalmas

Merkel, a diadalmas

Angela Merkel tegnap megbukott. Alighanem kancellár lesz még, és ez idő alatt több kárt okoz majd Németországnak és Európának, mint eddig összesen – de vége. Köt alkukat, lesznek még nagy, és még annál inkább szánalmas pillanatai – de vége. Ő is tudja, mi is tudjuk. Három kérdés maradt: mikor lesz vége, mennyibe kerül, és ki fizeti ezt a végső vergődést?!

Németország kancellárja, Angela Merkel tegnap este komoly dilemmába keveredett: milyen kosztümben álljon ki népe elé jövőt hirdetni? Mert neki azt kell ma! Végül is pártja első lett a választásokon, ha elkeserítő, harminc százalék körüli eredménnyel is. De főleg azért, mert most még mindenkit maga mögé kényszeríthet, mert a vereséggel felérő győzelem fejeket követel, ám egyelőre az ő kezében a berlini nyaktiló. Mert ha itt meghátrál, a guillotine semmi perc alatt másoknál lesz. Ha még nincs ott…

Tehát milyen legyen a kosztüm?

Fekete-piros? A CDU színe ugye fekete a német politikai bábszínházban, a piros a szocdemeké. Mindketten elképesztőt buktak vasárnap. Ő legalább úgy-ahogy első lett, arca maradt. Úgy-ahogy. Az SPD vezér Schulzért meg nem kár… Túrót nem kár! Az általa vezetett párt koalíciós partnernek? Házasság egy erélyes feleség és egy impotens alkoholista, velejéig korrupt férj között? Már, persze, politikai értelemben. Kell jobb, ha szükséges a névleges házaspár aláírási joga?

De a szocdemek most rinyálnak. Kéretik magukat. Azt mondják, ellenzékbe vonulnak, mert értik, hogy a német társadalom kimondta azt, amit a hamburgi matróz már egy évszázada énekel: „Wer hat uns verraten? Die Sozialdemokraten!” Ki árult el minket? A szociáldemokraták!

Ám ő, Angela Merkel, annyira szereti ezeket a kedves, hátbaszúrós fiúkat és lányokat, annyira érti a lelkük rezdülését, annyira támogatták és támogatják európai politikáját! Kár lenne értük!

Most persze még eljátsszák a karakánt, durcisan ellenzékbe vonulnának húsz százalékukkal, de majd lesz pártkongresszus és új pártvezetés, szebb és korruptabb, találkozni fog velük. Akkor majd lehetnek antifasiszta rózsaszín bokréta az Alternatíva Németországért elleni harcban.

Utóbbiak tizenhárom százaléka amúgy Merkelt nem késztette öltözködési szokásai felülbírálására. Ennyi belefér. Meg kell is ellenség, aki ellen nagyon európai lehet! Majd felturbózza szalon-nacionalizmusukat, leönti barna mázzal, oszt’ zsarolhatja a többieket, hogy az ő vezetése alatt határolódjanak el tőlük. Junckerék Brüsszelben besegítenek, oda vannak az ilyesmitől!

No, de vissza a kosztümhöz! Legyen akkor fekete-sárga-zöld?

Hírdetés

A Jamaica-koalíció? Azaz CDU, mint fekete, az FDP, mint liberális sárga. Meg a Zöldpárt, mint, hát… Környezetvédőnek indult, de pillanatnyi valójában, mint az eredeti kék liberális és a politikai sárga keveréke – a zöld.

Nos. Merkel nem szereti a bonyolult színeket. A liberálisok sárgája még sehr gut, azt kipróbálták már. Tulajdonképpen benne is volt az előzetes alkuban, hogy nekimennek a migránsoknak, vegyenek el szavazatot az Alternatívától. De a Zöldek problémát okozhatnak. Jó, egyik társelnökük, kancellár-jelöltjük Cem Özdemir jó német, de a többiek nem mindig értik az idők szavát. Meg eddig volt szocdem koalíciós partnere, akit meg kellett vennie, hogy ne legyen szociálisan érzékeny. Erre most jön egy másik, akit amiatt kell korrumpálnia, hogy ne kelljen mindenhova napelemet szerelnie?

Kényelmetlen kosztümnek tűnik ez a jamaicai, de pillanatnyilag használhatónak. Pillanatnyilag. Angela Merkel korunk egyik legelszántabb politikusa. Machiavellit szórakoztatná is egy ideig. Egy rövid ideig: mert Merkel korszaka tegnap igazából leáldozott.

Ami a mai naptól következik, az nem a kancellár utóvédharca, az sokkal inkább túlsminkelt hattyúdala lesz. Szép – rendben, nem mindig szép -, de legalább aljas, talán még politikai szakiskolákba is bevonuló fordulatokkal. Viszont a lényegen nem változtatva.

Fogalmam sincs, meddig tart majd. Főleg félek megkérdezni az árát. Azt, hogy ki fizeti? Hát ki? A Kedves Olvasó tudja a választ. Minek magyarázni, főleg így hétfő reggel? Nekünk, itt, a Kárpát-medencében?

Angela Merkel megbukott vasárnap. Ezt ő tudja. Azt is tudja, hogy már keresik az utódját, aki jobban eladhatja a migráns-betelepítő, Európát felőrlő, multikat és haszonkulcsot jobban kiszolgáló vezetőjét. A francia Macron? Talán, kényelmes figura. Csak sokat kell neki magyarázni…

Mert Merkel most már pusztán addig érdekes, amíg átadja a boltot. Felvezessen egy új „európai gondolatot”, ami ugyanúgy Európai Egyesült Államok, csak szebbre kokettálva. Német-francia dübörgés, jobban-rosszabbul „lelkesedő” gyarmatokkal, akiket megrendszabályoznak, ha nekik úgy tetszik. Ezt akarnánk? Ez tetszik?

A németek vasárnap elkezdtek valamit. Ez nem kosztümök színéről szól, nem CDU-ról, SPD-ről vagy egyéb lejáratott márkanevekről, koalíciós gruppen-partikról. Itt az a kérdés, hogy mi meddig akarunk az ő profitjukért élni? Németek, magyarok, európaiak…

Fotó: cnn.com

Máté T. Gyula – ]]>http://matete.pestisracok.hu]]>

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »