Merkel a behatolók németországi parkoltatásával játszik

Több tízezer kérelmező ügye évekig elhúzódik a szerdán ismertetett német kormányzati adatok szerint. A Die Welt című lap a szövetségi parlament (Bundestag) nagyobbik ellenzéki pártja, a Baloldal írásbeli kérdésére adott kormányzati válaszról a hírportálján közölt összeállításban kiemelte, hogy a 2014-ben és 2015-ben elutasított menedékkérők 51 százaléka hagyta el az országot 2015. december 31-ig.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A tartományok között jelentős eltérések vannak, az ország nyugati részén fekvő Hessenből az elutasított menedékkérők 68 százaléka távozott, míg a volt NDK területén fekvő Türingiában 31 százalék ez az arány. A szövetségi kormány szerint az elutasítottak hazatelepítéséért, kitoloncolásáért felelős tartomány kormányoknak következetesebben kellene élniük a kitoloncolás lehetőségével, és ki kellene terjeszteniük az önkéntes hazatérést támogató programokat is.

A kérelmeket egy szövetségi hatóság, a bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) bírálja el, amely a tavaly nyáron fölerősödött bevándorlási hullám miatt erősen túlterhelt. Az elbírálásra váró kérelmek száma március végén 410 ezer volt, és a hivatal szerint 300 ezer és 400 ezer körül lehet mindazok száma, akik még nem tudták benyújtani kérelmüket. Az ügyek átlagos átfutási ideje a benyújtástól számítva 6 hónap. Vannak viszonylag egyszerű esetek, ilyenek a biztonságos származási országokból vagy a háborúval, polgárháborúval sújtott országokból származók ügyei, ezeket jóval gyorsabban bírálják el, például a szíriaiaknál 2,5 hónap, a moldovaiaknál 3,2 hónap az átfutási idő.

Más ügyek viszont igen elhúzódnak, például a pakisztáni kérelmezők körében 18,9 hónap az átlagos átfutási idő. A kormányzati kimutatás szerint 28 510 menedékkérő 24 hónapnál is hosszabb ideje vár már kérelme elbírálására, és 3808 menekültügyi eljárás több mint három éve tart.

A BAMF a kérelmek nagy részét nem utasítja el; a menekültstátuszt vagy a nemzetközi védelem más formáját megszerző kérelmezők és az egyéb okból nem elutasított kérelmezők együttes aránya 71 százalék volt az idei első negyedévben.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »