Merítés a magyar néphagyományból

Merítés a magyar néphagyományból

A magyar népművészet, a néptánc és népzene egyedülállóan izgalmas világába kalauzol a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes legújabb előadása, A magyar tánc évszázadai. Az „ismeretterjesztő néptáncműsor” rendezője és koreográfusa Diószegi László, a bemutatót szerdán 19 órától tartják. 

dioszegi-sandor-vn-001_or_bDiószegi László

„Ez a műsor nagyon sok mindenre választ és fogódzókat ad a tánc, a népzene, a népviselet területén” – mutatott rá András Mihály, a Hargita-együttes művészeti vezetője a produkció beharangozó sajtótájékoztatóján.

Az igazgató elmondta, Diószegi László történész, koreográfus rendezése által egy Kárpát-medencei merítést kapunk a magyar tánc évszázadaiból. Ez nemcsak a közönségnek jó, hanem a tánckarnak is, hiszen olyan táncokat kellett megismerniük és megtanulniuk, ami szakmai fejlődésüket segíti és nyitottabbá, képzettebbé válnak általuk.

„Diószegi Lászlóban olyan nagyszerű embert ismertünk meg, aki nemcsak táncokat, tánctechnikai lépéseket tanított nekünk, hanem emberileg, lelkileg is nagyra nőttünk mellette. Meglátszik az egész csapaton az ő személyiségének a hatása” – mesélt a közös munkáról Szabó László tánckarvezető.
A magyar tánc évszázadai című műsorban az alkotók a magyar néptánc történeti, táji tagozódását, művelődéstörténeti hátterét és európai kultúrtörténeti összefüggéseit kívánják bemutatni. Az előadás könnyed, ismeretterjesztő stílusban mutatja be a különböző tánctípusokat, a zenekíséret jellegzetességeit és kitér a népviseletek bemutatására is.

Diószegi László hangsúlyozta, régóta figyeli a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes működését és nagy örömmel jött hozzájuk dolgozni. „Ez a műsor nekem a szívem csücske, mert párhuzamosan történész és koreográfus is vagyok, és ez a két tevékenység ritkán ér össze. Itt most összeért. A műsorban az elkészített koreográfiákat egyfajta ismeretterjesztő előadással kötöm össze” – fogalmazott Diószegi.

A magyar tánc évszázadai című produkció szerdán és csütörtökön is este 7 órától tekinthető meg a csíkszeredai városi művelődési házban. Ezeken az előadásokon Mihó Attila és bandája muzsikál. A produkció viselettervezője Ratkó Lujza, művészeti munkatársak: Farkas Tamás, Gál Nóra és Németh Antal.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »