Mérgek a betonkeverőből

Több száz, droggal kapcsolatos ügyük van az arizonai hatóságoknak évente, a Kábítószer-ellenes Hivatal munkatársai ritkán tapasztalnak olyat, amin megdöbbennek. Mégis ez történt néhány napja, amikor felfedezték az Egyesült Államok első olyan biofűüzemét, amelyben a félrevezető nevű dizájnerdrogot fentanil hozzáadásával állították elő. Utóbbi az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító, amely a hatóságok szerint ötvenszer olyan erős, mint a heroin. Ha ismerősen cseng a neve, az nem véletlen: a közelmúltban Prince halálával kapcsolatban hallhattunk róla. A szakorvosi vélemények szerint ugyanis a legendás zenésszel is ennek a szernek a túladagolása végzett.

A lefülelt üzemben a hírek szerint betonkeverő segítségével elegyítették a vegyszereket, s a több százezernyi lefoglalt adag végső célja az utca lett volna, ahol igen kelendők a herbálnak is nevezett dizájnerdrogok. Nem azért, mert annyira euforikus élményt nyújtanak: a szakemberek szerint a rövid kellemes érzés után hamar borzasztó fizikai és pszichés tünetek jelentkeznek. Vonzerejük három alappillére, hogy olcsók, könnyen elérhetők, és az emberek alig tudnak róluk valamit. A biofű elnevezés miatt sokan abba az illúzióba ringatják magukat, hogy ha nem egészséges is, de tulajdonképpen természetes alapanyagokból készült a füstölgő szál, amit az ujjaik között tartanak.

Így volt ezzel Connor Eckhardt is. A 19 éves amerikai fiatal 2014-ben baráti társaságban elszívott egy ismeretlen összetételű biofű-cigarettát, majd kisvártatva kómába esett. Elrettentésképpen a családja feltett az internetre egy rövid felvételt a fiúról, ahogyan Newport Beach-i kórházi szobájában elbúcsúznak tőle, mielőtt a személyzet átviszi a műtőbe, hogy szerveit olyanoknak adják, akik számára még van remény. A tragédia után Eckhardték alapítványt hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet a dizájnerdrogok veszélyeire, és szigorúbb jogi szabályozásukért kampányoljanak. Ezek a kábítószerek ugyanis abszurd módon több államban a boltokban is kaphatók, igaz, azzal a felirattal ellátva, hogy „nem emberi fogyasztásra való”. A fiú egyébként a végzetes adagot az otthonától egy sarokra levő vegyeskereskedésben vásárolta.

Szeretnénk azt gondolni, hogy Magyarországon ilyesmi nem történhet meg, de nincs okunk az optimizmusra. A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának legutóbbi jelentésében arról számolnak be, hogy hazánkban is több olyan eset történt, amikor ecstasyval kevert biofű okozott súlyos mérgezéseket. Noha pontos adatok nem állnak rendelkezésre a herbál használatának hazai elterjedtségéről, az elvonókúrákon egyre gyakrabban bukkannak fel a biofű rabjai, és sok vidéki gyermekotthonban ritka kivétel az a kiskamasz, aki ne fogyasztott volna dizájnerdrogokat. A szakemberek a szintetikus drogok megjelenését Magyarországon 2010-re teszik, négy évvel később pedig már tömeges, az ismeretlen összetételű szerekhez köthető iskolai rosszullétekről érkezett bejelentés. Van, aki szerint ha azonnal megkezdték volna szervezetten, nagy erőkkel a fiatalok felvilágosítását, ma nem itt tartanánk. De abban minden szakember egyetért, hogy megfelelő tájékoztatással megóvhatunk olyanokat, akikre potenciális fenyegetést jelentenek ezek a szerek.

Abból is látszik, mekkora szükség lenne a széles körű felvilágosításra, hogy az interneten számos fórumon kérdezgetik egymást a fiatalok arról, milyen hatásai vannak a herbálnak. Álneveik rejtekéből az iránt érdeklődnek, hogyan lehet leszokni, meddig tartanak az életüket megkeserítő elvonási tünetek. Kevés a biztató válasz, abban viszont mindenki egyetért, hogy a biofű napok alatt rabjává teszi az embert. Ha ezt többen tudnák, talán kevesebben lépnének arra az útra, mint Connor Eckhardt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »