Mérföldkő előtt Vonáék

Mérföldkő előtt Vonáék

A Jobbik mai tisztújító kongresszusa mérföldkő lehet abban a folyamatban, amelyben egyesek szerint szélsőséges pártból igyekszik néppárttá válni.

2009 hozta el az áttörést a MIÉP örökébe lépett nemzeti radikális pártnak: három képviselővel bejutottak az Európai Parlamentbe, amelynek alakuló ülésén Szegedi Csanád a Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg. Később a Jobbik az Országgyűlésbe is bejutott. Vona Gábor pártelnök pedig gárdaegyenruhában tett esküt, annak ellenére, hogy a szervezetet addigra betiltották.

Alig egy évvel később a házbizottság rendkívüli ülését is összehívták Vona gárdamellénye miatt. 2012 végén pedig nemzetközi botrány lett abból, hogy a párt egyik képviselője, Gyöngyösi Márton a zsidó képviselők listázásáról beszélt. „Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent” – hangzott a nagy port kavart mondat Gyöngyösi Mártontól.

Színes ruhák, kutyákkal játszó fiatalok és a velük pózoló pártelnök – a 2014-es választásokra váltott a Jobbik, igyekezett megszabadulni a szélsőséges címkétől. Áttörést ugyan nem értek el, de a gárdamellényről kutyakölykökre váltó Vona Gábor már néppártosodásról beszélhetett.

Ahogy a kampányvideóból, úgy a néppártosodásból is látványosan kimaradt Novák Előd alelnök, aki számos olyan magánakciót rendezett, amit előre nem egyeztetett a pártvezetéssel. Vona Gábor ezt idén tavasszal unta meg.

„– Novák Elődnek a korábbi magánakciói hozzájárultak ahhoz, hogy kiszorítsa őt az alelnöki posztról?
– Olyan emberekkel szeretnék együtt dolgozni a következő elnökségben, akik 2018-ban a kormányra jutásunk szempontjából legtöbbet tudnak tenni ezért a közösségért. És én azt gondolom, hogy azok, akiket meg fogok nevezni, többet tudnak tenni érte, mint Novák Előd.”

– fogalmazott a pártelnök a Hír TV kérdésére.

Vona Gábor ekkor jelentette be, hogy a tisztújításon nem engedi az elnökségbe a párt radikálisainak tartott képviselőit. Novák Előd, Szávay István és Apáti István is számíthat a vétóra. Hegedűs Lórántné viszont a kongresszus előtt visszalépett. Alelnök lehet viszont három polgármester: Toroczkai László, Fülöp Erik és Janiczák Dávid.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »