Merényletet kíséreltek meg a szír ortodox pátriárka ellen

Merényletet kíséreltek meg a szír ortodox pátriárka ellen

II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája ellen június 19-én öngyilkos merényletet kísérelt meg egy terrorista a Szíria északkeleti részén fekvő Kamisli város Szent Gábriel arkangyalról elnevezett templomában.

A merényletben négyen vesztették életüket, keresztények és kurdok.

Június 19-én, vasárnap délelőtt tartották a keleti keresztények a julián naptár szerint pünkösd ünnepét, amikor a pátriárka a szír és örmény keresztények elleni ottomán vérengzés áldozatairól emlékezett meg, amelyre az 1900-as évek elején került sor – tudósít a véres merényletről az AsiaNews katolikus hírügynökség. A szemtanúk beszámolója alapján a robbantás a templom bejáratánál történt, az áldozatok pedig maguk a biztonsági őrök. A merényletet eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára. Ugyanakkor a mostani merénylet már a negyedik az utóbbi fél évben, amelyek során eddig tizenhatan vesztették életüket. A helyi egyházak egyhangúlag elítélték a merényletet.

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2015. június 19-én fogadta a Vatikánban Ferenc pápa II. Ignác Efrémet és kíséretét. A magánbeszélgetést követően pápa és a pátriárka köszöntötték egymást, majd együtt imádkoztak az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »