Merénylet Kabulban: Legkevesebb 61 halott és 207 sebesült

Merénylet Kabulban: Legkevesebb 61 halott és 207 sebesült

Felrobbantotta magát szombaton két öngyilkos merénylő a hazara kisebbség Kabulban rendezett békés demonstrációján – közölték helyi tisztségviselők. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta. Legkevesebb 61 halálos áldozata és 207 sérültje van a robbantásnak.

Mohammad Iszmail Kavuszi, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője azt közölte, Legkevesebb 61 halálos áldozata és 207 sérültje van a merényletnek.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa úgy nyilatkozott, több tucatnyi holttestet és “borzasztó vérfürdőt” látott maga körül, ésközülük néhányat teljesen szétszaggatott a robbanás.Hozzátette, néhány feldühödött demonstráló a helyszínre érkező rendőrökre rontott, akik elkezdték lezárni a területet.

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett a szélsőséges csoport Amak nevű propagandaoldalán.”Az Iszlám Állam két harcosa hozta működésbe robbanóanyagokkal teli övét egy síita megmozduláson” – írták a dzsihadisták.

Az afgán fővárosban a hazara kisebbség tagjai közül több százan vonultak utcára, hogy síkra szálljanak a kormány projektje ellen, amelynek keretében villamosvezetékeket húznának keresztül a hazarák Bamijan tartományban fekvő földjein, s ezzel gyakorlatilag tönkretennék a területet.

A túlnyomórészt síita vallású hazarák – akik a 28 milliós afgán népesség nagyjából 10 százalékát teszik ki – már korábban is támadások célkeresztjében álltak, különösen a szunnita tálibok 1996 és 2001 közötti afganisztáni uralma alatt. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »