Mennyit ér a szabadkai kórházi koszt?

A szabadkai kórházban egy páciens napi háromszori étkezését 180 dinárból hozzák ki.

Ínzcsiklandónak nem mondható az az ebéd, amit a szabadkai kórházban kapnak a terhes nők és a kismamák, hiszen nem áll másból, mint egy darab fasírtból, némi híg burgonyapüréből és kenyérből. Van hozzá ugyan csirkehúsleves, saláta viszont már nem jár.

A páciensek reggelire tejberizst és teát kapnak, később almát, a vacsora pedig töpörtyűs pogácsa joghurttal.

A kórházban azt mondják, évente 495 594 adagot készítenek el 24 865 páciens részére, s eddig még senki nem panaszkodott.

„A teljes konyhai költségvetésből egy páciens napi háromszori étkeztetésére 180 dinár áll rendelkezésünkre. A kórházban mindennap húszféle menüsort készítenek el, különös tekintettel a cukorbetegekre, a hemodialízisen és a transzfúzión áteső páciensekre. Egy adott páciens számára olyan energiatartalmú ételt szolgálnak fel napi háromszori alkalommal, amilyent a szakemberek meghatároztak. Mindennap tanácsokkal látják el a pácienseket a táplálkozás és a diéta módjára vonatkozóan” – mondják a kórház igazgatóságán, s ígéretet tettek arra is, hogy figyelembe veszik a panaszokat, mert nem szeretnék, ha a páciensek, különösen a kismamák elégedetlenek lennének.

A kórházban továbbá azt is állítják, hogy minden ételt a páciensek egészségügyi állapotával összhangban készítenek el.

A fasírt esetében az előirányzott adag száz gramm, s jár mellé burgonyapüré, leves, de van reggeli, gyümölcs és vacsora is, ez így együtt pedig megfelel a szükséges energiabevitelnek, mondja Paula Evetović konyhafőnök.

„Kész vagyok elnézést kérni azoktól a kismamáktól, akik elégedetlenek az étellel, de a konyhában mindannyian azon vagyunk, hogy kövessük a páciensek számára megszabott menüsort. A szülészeti osztály számára az ételt kétféle étrend alapján készítjük el. Ha a páciens sebészeti beavatkozáson esett át altatásban, akkor nem javasolnak neki salátát. Az előirányzott száz grammos fasírt pürével, levessel, reggelivel, gyümölccsel és vacsorával fedezi a szükséges energiabevitelt. Sokan nem akarnak kórházi kosztot enni, s megtörténik, hogy a teljes adagot visszaküldik. Sajnos, az emberek tájékozatlanok, s azt gondolják, a bőséges és kalóriadús ételektől lesznek jobban” – hangsúlyozza Paula Evetović. (Blic)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »