Menekültekkel térne haza Ferenc pápa a Vatikánba

Menekültekkel térne haza Ferenc pápa a Vatikánba

Menekülttáborba látogatott Leszbosz szigetén Ferenc pápa két másik keresztény egyházi vezető társaságában. A konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és az athéni érsekkel együtt így akarja kifejezni, hogy a háborús övezetekből Európába érkező menekültek mellett állnak. Korábban mindhárman elutasították, hogy visszatoloncolják Törökországba a migránsokat. A katolikus egyházfő tíz menekültet tervez magával vinni a Vatikánba.

A római repülőtérről szombaton kora reggel szállt fel a katolikus egyházfő gépe Leszbosz szigetére. Ferenc pápa a görög szigeten az egyik legnagyobb menekülttáborba látogatott el. Az egyházi vezető újságíróknak azt mondta, útját szomorúság árnyékolja be, mert a menekültválság a 2. világháború óta a legsúlyosabb humanitárius katasztrófa. Szenvedő emberekkel találkozik, akik nem tudják, hova mehetnének.

„Ferenc pápa olyan üzentet küld, amely túlmutat Görögország és Európa határain. Ez nagyon fontos nekünk és a migránsválság szempontjából” – mondta Alexisz Ciprasz görög kormányfő, aki a leszboszi reptéren I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és II. Ieronimosz athéni érsekkel fogadta a pápát.

A három egyházi vezető ezzel a látogatással azt akarja kifejezni, hogy a háborús övezetekből Európába érkező menekültek mellett állnak. Korábban mindhárman elutasították, hogy az uniós–török-egyezmény értelmében Törökországba toloncolják vissza a migránsokat.

Moria táborában jelenleg háromezren laknak – közöttük sok a szír keresztény is. „Reméljük, a pápa megnyitja a macedón határt, amely egy hónapja zárva van. Reméljük, segíthet nekünk, mi mind biztosak vagyunk, hogy tud valamit tenni értünk. Attól függetlenül, hogy muszlimok vagy keresztények lennénk, mert ez nem számít. Végtére is mindannyian emberek vagyunk” – mondta egy szír menekült.

A három egyházfő személyesen találkozott a menekültekkel, sokukkal kezet is fogtak. „A menekülteknek tudniuk kell, hogy meghallják a hangjukat. Látniuk kell, hogy valaki az ő érdekükben beszél, amikor ilyen erős hang hallatja értük a hangját. A béke, a szolidaritás, a tolerancia üzenetét tolmácsolja egy olyan időszakban, amikor nő az idegengyűlölet, amikor a menekültek egyre inkább bűnbakká válnak” – közölte Boris Cheshirov, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője.

Ezután az egyházfők beszédet mondanak, majd menekültekkel ebédelnek együtt, végül a tengerparton megemlékeznek azokról, akik a török partokról csónakokkal vágtak neki az Égei-tengernek, de vihar miatt életüket veszítették.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »