Menekült családokat egyesítettek Nagy-Britanniában

Menekült családokat egyesítettek Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniába érkezett az első 14 kiskorú menekült, akiknek a rokonaik a szigetországban élnek. A londoni vezetés kész további kísérő nélküli fiatalok fogadására.

Gőzerővel halad a calais-i fal építése a kikötőbe vezető út mellett. A négy méter magas építményt egy megállapodás értelmében a britek építik a francia városnál, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlókat abban, hogy felkapaszkodjanak a Nagy-Britanniába tartó kamionokra.

Ezek a gyerekrajzok a közeli dzsungelnek nevezett illegális menekülttáborban láthatók. A létesítmény lebontását a múlt héten engedélyezte a francia államtanács. A párizsi vezetés az év végéig szeretné felszámolni. Az itt élők közül, akik lemondanak arról, hogy Nagy-Britanniába menjenek, 160 befogadóközpontban helyezik el őket átmenetileg.

A még mindig tízezer fős tábor tizede egyedül élő kiskorú gyerek, közülük 180-nak élnek rokonai a brit szigeteken. Első 14 fős csoportjukat hétfőn fogadták a La Manche csatorna túloldalán. Az egyik afgán menekült 11 éve nem látott öccsére várt.

„Nagyon izgatott, olyan boldog vagyok. Szerintem csodálatos nap lesz ez nekem, 11 év elteltével” – mondta el az egyik menekült, Asif.

Egy másik, szintén afgán férfi az unokaöccsét várja, egyedül ő maradt életben a családjából.

„Biztos vagyok, hogy ez nem egy álom, de számomra lehetetlen volt látni és megölelni. Amikor beszéltem vele, Iránban volt és sírt, a szívem meg majd meghasadt, azt gondoltam, bárcsak ott lennék veled, hogy segíthessek” – nyilatkozta Jan Ghazi.

Humanitárius szervezetek azt sürgetik, hogy a brit hatóságok még több gyereknek tegyék lehetővé a családegyesítést.

„Több mint ezer kísérő nélküli gyerek él Calais-ban, szörnyű helyzetben. A mai nap jó nap minden olyan gyerek számára, aki találkozhat a családjával. De amit ma tettünk, az még mindig csak egy kis lépés, a következő héten tízszer ennyit kell tennünk, hogy teljesítsük a kötelességünk” – mondta el az egyesítés egyik szervezője, Beth Gardiner-Smith.

A londoni belügyminisztérium adatai szerint idén 80 olyan gyereket fogadnak be az uniós rendelkezés értelmében, akiknek a rokonaik Nagy-Britanniában élnek. De egy törvénymódosítás értelmében olyan gyerekeket is befogadnak, akik még a márciusban életbe lépett uniós–török megállapodás előtt a tagállamok területére léptek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »