Menekülők az MZP-Titanicról

Menekülők az MZP-Titanicról

Egymás után menekülnek a baloldal politikusai Márki-Zay Péter (MZP) léket kapott projektjéből. Karácsony Gergely már tavaly bejelentette, hogy marad a fővárosban. Dobrev Klára is inkább marad Brüsszelben. A “kapitány” jövője is bizonytalan, hiszen saját frakció nélkül ő is csak egy lenne a sok bukott ellenzéki képviselő között.

Találóan nevezte a Gyurcsány-show porondmestere és névadója a baloldal legnagyobb pártjának vezetője, Gyurcsány Ferenc MZP-t “kapitánynak”. A közvélemény-kutatások alapján a baloldali projekt leginkább a léket kapott Titanicra hasonlít, amelynek első osztályú utasai már rohannak a mentőcsónakok felé. De nézzük őket sorjában!

Karácsony Gergely már 2017-ben is felvetette, hogy csak hagyta magát rábeszélni a miniszterelnök-jelöltségre, így nem meglepő, hogy most sem a küzdelmet választotta, hanem bedobta a törölközőt. Neve most rajta lesz a közös listán, de ahogy a 2018-as választás után maradt Zuglóban, ő inkább most is a fővárost választja. Jobb is a szolgálati autó hátsó ülésén bóbiskálva az Erzsébet-híd buszsávjában elsuhanni a dugóban cammogó autósok mellett, mint egynek lenni a politikai túlélésért küzdő ellenzéki formációk frakcióvezetői közül.

Az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei közül Dobrev Klára a második, aki láthatóan nem bízik a sikerben és az ötödik Orbán-kormány idején inkább ő sem ül be az Országgyűlésbe. A DK “Klárikája”, aki “páratlanul profi módon egyesíti a vörös sarlós tyúkanyó és az EU-kalapácsos anyatigris hibridjét” /a 2024 májusi EP-választásra/ jobb időkre tartogatja energiáját, amit egy másik történetben kell majd elmesélni.

Van persze, aki már korábban kiszállt a versenyből, de szívesen osztogatja a háttérből tanácsait / a baloldal mindenkori üdvöskéjének / a “kapitánynak”. Márki-Zay csak akkor ismerte be, hogy Londonban munkaebéden találkozott Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökkel / és Alexander és George Soros mellett az ECFRegyik magyar tagjával/ Londonban, amikor egy olvasóriporter fotója lebuktatta őket. Ki tudja, talán Bajnai azt is elmondta neki, hogy egy vesztes kampány után érdemes-e átvenni az országgyűlési mandátumot?

Hírdetés

Marad maga a “kapitány”, aki már szinte az összes létező fontos szavazói csoportot megsértette, és a rezsicsökkentés eltörlésével, világpiaci energiaárakkal, valamint fizetős egészségüggyel kampányol. Ezek láttán nem csoda, ha a szivárványkoalíció támogatottsága folyamatosan zuhan. Mi lesz így a “kapitánnyal”, ha nem nyernek? – vetődik fel a jogos kérdés.

A “kapitány” már tavaly is talányosan fogalmazott: “(…) abban az esetben, ha az országgyűlési képviselői mandátumot is megszerzi a körzetben, két választása lesz (…)”. Miután a hetedik frakciót a többi párt nem támogatta, az Új Világ Néppárt frakciójába biztosan nem ülhet már be. Marad(na) a Párbeszéd, ahol a körül kívüli MZP aligha lehetne frakcióvezető, így joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi lesz vele akkor, ha – 2018-hoz hasonlóan – ismét a kormánypárti jelölt győz Csongrád-Csanád 04 választókerületében?

Feltehetően ő sem veszi át országgyűlési mandátumát, hanem marad városa élén, hiszen már Tisza Kálmán is megmondta, hogy jobb / egy megyei jogú város polgármesterének / első dzsentrinek lenni, mint / egy törpepárt frakcióvezetőjének, vagy egy parlamenti bizottság elnökének / utolsó grófnak. A választási bukta okát pedig a “megvásárolt ellenzékiekben és árulókban” fogja megtalálni. Az MZP-Titanic többi utasa még nyugodt. Ők bíznak a /kormányváltó hangulatban/ “kapitányban”, hallják a gépház duruzsolását és még égnek a lámpák is, miközben az első osztály már csomagol és egyre kevesebb a mentőcsónak.

Kiszelly Zoltán

 

politológus


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »