Memóriazavar több fideszes politikusnál?

Az elmúlt öt évben több mint tizenöt képviselő hagyta ki a vagyonbevallásából részben vagy egészben az államtól kapott agrártámogatást – derítette ki a Direkt36.

A vagyonnyilatkozatokat szabályzó törvény külön nem részletezi, de a törvény mellékletében egyértelműen szerepel, hogy a képviselőknek bármilyen tevékenységük után járó állami és uniós támogatást nyilvánosságra kell hozniuk. Sokan voltak azonban, akik ezt kihagyták – olvasható a 444-en.

A rekorder

Mint írják, a legnagyobb összeget a Fidesz hatvani képviselője, Szabó Zsolt mulasztotta el feltüntetni, bár ő maga azt állítja, hogy ennek egy félreértés az oka. A „fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős” államtitkár több mint 12 millió forint területalapú támogatást kapott 2011 és 2015 között, amelyből semmi nem szerepel a vagyonnyilatkozatában a támogatások között, csak a jövedelmeknél tüntetett fel évi 4,5-6,8 milliót.

Hanó Miklós korábbi fideszes képviselő négymillió forintos támogatást nem vallott be vagyonnyilatkozataiban. Bár többször is megismételte, hogy a támogatás nem minősül jövedelemnek, végül elismerte: lehet, hogy nem kellően volt figyelmes. A KDNP-s Földi László több címletben összesen 1,7 millió forint támogatást kapott az MVH-tól, amelyből semmit nem vallott be.

Kis rubrikák

Sajátos eset a fideszes Czerván Györgyé, aki 2011 óta több mint hétmillió forintot kapott. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a támogatásokról vallott a vagyonnyilatkozataiban, a pontos összeg helyett azonban mindössze azt írta, hogy „jogszabály szerint”. Czerván a Direkt36-nak ezt azzal indokolta, hogy a kis rubrikákba nem férnek el az összegek, és így áttekinthetetlen az egész rendszer.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István öt év alatt szűk félmillió forintnyi támogatást kapott. „Bevallom, halványlila fogalmam nem volt, hogy ezt be kell vallani. Holnapi nap be is írom, nincs mit titkolnom rajta” – mondta a Direkt36-nak az államtitkár.

Van, aki kevesebbet vallott be

Bár az érintett képviselők zömében fideszesek, egy volt jobbikos és egy volt MSZP-s képviselő is jelentős támogatást mulasztott el bevallani.  Az MSZP volt Heves megyei elnöke, Sós Tamás, aki 2002 és 2014 között volt képviselő, összesen 3,5 milliós támogatásról nem vallott. Az előző ciklusban képviselő jobbikos Kiss Sándor pedig 1,5 millió forintnyi támogatást nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban.

Több olyan képviselő is van, aki feltüntette az MVH-tól kapott támogatásokat, de kevesebbet vallott be a valós összegnél, és akadnak példák arra is, hogy pár százezres támogatásokat hagytak ki vagyonnyilatkozataikból képviselők – írja cikkében a 444.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »