Mélységi határőrizet lép életbe

Úgynevezett mélységi határőrizetet vezetnek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén kedden 0 órakor – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bakondi György elmondta: ez azt jelenti, hogy azokat a migránsokat, akiket a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és útbaigazítják őket a legközelebbi tranzitzóna felé.

A főtanácsadó elmondta, hogy idén 17 351 illegális határátlépőt fogtak el – tavaly mintegy 391 000-et –, és 330 embert tartanak idegenrendészeti őrizetben. Közülük 13 embert fogtak el mindössze a horvát határszakaszon, ami elenyésző a szerb határszakaszon tapasztalt aktivitáshoz képest.

Tájékoztatása szerint erőszakos határátlépés, vagyis a határzár bizonyítható megrongálása miatt 4942 esetben indult eljárás 2015. szeptember óta. Tavaly 1176 ember állt bíróság elé embercsempészet miatt, idén 163.

Menekültkérelmet az elmúlt évben több mint 177 ezren, ebben az évben pedig 22 ezren adtak be, ám mindössze 264-en szereztek menedékjogot.

Harmadfokú készültség

Bakondi György kérdésekre válaszolva arról is szólt, hogy a harmadfokú terrorellenes készültség fenntartása annál is inkább indokolt, mert szerte Európában nem csökkentek a biztonsági intézkedések, Franciaországban jelen pillanatban is rendkívüli állapot van érvényben, és számos terrortámadás történik, a legutóbbi Törökországban volt.

Ugyancsak kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a fiatal migránsokat befogadó fóti állomáson a múlt héten verekedés tört ki afgán és pakisztáni fiatalok között, három ember könnyebben megsérült. A rendőrség garázdaság miatt büntetőeljárást indított – mondta Bakondi György.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy – a honvédséggel szemben – a belügyi állománynak van biztosítása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »