Mélyponton a bíráskodás a romániai labdarúgásban

Mélyponton a bíráskodás a romániai labdarúgásban

Befolyásolják a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság összetettjének állását az egyre gyakoribb és súlyosabb bírói hibák, holott a meccseken épp a játékvezetőknek kellene biztosítaniuk a pártatlanságot és a korrektséget – mutatott rá kedden nyílt levelében Gino Iorgulescu. 

pirosl443_b

A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnöke keserű szájízzel állapította meg, hogy a romániai futballbírók országos testülete (CCA) által delegált sípmesterek teljesítménye semmit sem javult, és így eljött az ideje, hogy – még mielőtt teljesen válságossá válna a helyzet – megkongassák a vészharangot és „párbeszédre” invitálják a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) égisze alatt működő szakbizottságot.

A Liga 1-es pontvadászatot szervező LPF heves reakcióját első sorban a Liga 1 hétvégi 11. fordulójában rendezett összecsapások eredményezték, amelyeken, mint ismeretes, több esetben is vitatott ítéletek miatt bírálták a bírókat. Az érintettek először még a Medgyes–Voluntari (1-0) és a Botoșani–Dinamo (2-1) összecsapásokon hozott döntéseket vették górcső alá, majd másnap már a Steaua–Craiova (2-1) rangadón történtek miatt kerültek össztűz alá a sípmesterek.

Ennek kapcsán a CCA is közleményt adott ki hétfő este, leszögezve, hogy nem delegálják többet azokat, akik „nem követték a CCA irányelveit és nem megfelelően alkalmazták a sportág szabályzatát”. Hétvégére gyűlést hívtak össze az élvonal játékvezetői és partjelzői számára, de azonnali eltiltásokról vagy megrovásokról nem esik szó a közleményben. Mindössze egy korábbi Román Kupa-meccs bíróit tiltották el hat hónapra, a Liga 1-ben tevékenykedők minősítését egyelőre mellőzték. „Figyelemmel követjük a tevékenységüket, és a téli szünetben határozunk arról, hogy kik bíráskodhatnak a bajnokság tavaszi idényében” – olvasható a közleményben.

A labdarúgóliga CCA-nak címzett nyílt levelében ugyanakkor nem tartja megbocsáthatónak vagy megmagyarázhatónak a történteket. „Megingott a sportszerűség és a versenyszellem is” – fogalmaz Iorgulescu. Az általa irányított szervezet megfigyelései alapján az igazán tehetséges bírókat a CCA csak ritkán rendeli ki a nagy téttel bíró meccsekre, és azt is meglepőnek tartják, hogy az olyan FIFA-bírók, akik hibátlanul vezényelnek le nemzetközi összecsapásokat, a Liga 1-ben hibáznak. „Már korábban is mondtuk, és a továbbiakban is hisszük, hogy a klubok képviselői által jelzett megállapításokat figyelembe kellene vennie a CCA-nak, amikor a játékvezetők hierarchiáját elkészíti” – fűzték hozzá, remélve, hogy párbeszéddel előrelépést érhetnek el a bíráskodás minőségében.

A Krónika által megkérdezett Bihar megyei egykori labdarúgóbíró, Kocsis Béla még súlyosabbnak tartja a kialakult helyzetet: szerinte mélyponton van a hazai bíráskodás, amelyből jelen körülmények között nem is lát esélyt a kilábalásra. Szerinte olyan játékvezetőket léptettek elő az élvonalba, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott. „A mi időnkben az ilyeneket kizárták, a hibákat pedig büntették. Ez már nem is tévedés, amit művelnek, hanem rosszindulat, lopás” – ecsetelte. Szerinte még Ovidiu Hațegan sem üti meg a mércét, de szerinte ezen nincs mit csodálkozni, amíg olyan a vezetés, amilyen.

„A CCA-t vezető Kirosz Vasszarasz Görögországból nem láthatja át, ami itt történik. Nincs mit keresnie a tesület élén. Van nekünk Crăciunescunk meg Porumboiunk” – tette hozzá Kocsis, utalva a hazai játékvetésben elismert szaktekintélynek számító korábbi sípmesterekre. Sajnálatosnak tartja azt, ami az általa gyakorolt mesterséggel történik Romániában, de amíg a vezetés terén nem történik változás, a minőségben sem számít előrelépésre.

A Liga 1 11. fordulója egyébként hétfő este a Concordia–Târgu Jiu-i Pandurii összecsapás gól nélküli döntetlenjével zárult. A tabella élén Steaua (26 pont), Craiova (20), Viitorul (20) a sorrend, míg a címvédő Astra (11) visszacsúszott a 12. helyre. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »