Meldoniummal bukott le a hármasugró

Pozitív lett Gabrijela Petrova bolgár hármasugró doppingmintája, amely meldonium jelenlétét mutatta ki szervezetében.

A 23 éves atléta tavaly ezüstérmes volt a prágai fedettpályás Európa-bajnokságon, a pekingi világbajnokságon negyedikként zárt, 2013-ban pedig megnyerte a junior kontinensbajnokságot. Menedzsere elmondása szerint a február 6-án, versenyen kívül elvégzett mintavétel hozott pozitív eredményt, de Petrova csak egyszer, tavaly októberben használt meldoniumot tartalmazó gyógyszert, ráadásul akkor is bejelentette.

Venica Atanaszova hangsúlyozta, hogy a Bulgáriában tavaly az év legjobb sportolójának választott hármasugrót még nem vádolták meg semmivel és nem tiltották el, csak tájékoztatták a vizsgálat eredményéről, ezért továbbra is reménykedik, hogy rajthoz állhat Rio de Janeiróban az augusztusi olimpián.

Javítja a vérkeringést, növeli a terhelhetőséget

A véráramlást elősegítő meldonium – amely rajta van az új, január elseje óta érvényes tiltólistán – szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

Február óta többek között Marija Sarapova korábbi világelső teniszező, Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Jekatyerina Konsztantinova és Szemjon Jelisztratov rövidpályás gyorskorcsolyázó – utóbbi olimpiai bajnok –, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, Nagyezsda Szergejeva bobos, illetve Eduard Vorganov kerékpáros bukott le meldomiummal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »