Méhgyilkos vegyszereket vetne be a kormány

A Földművelésügyi Minisztérium foggal-körömmel ragaszkodik a méheket és az élővilágot veszélyeztető vegyszerek használatához.  Ezen méhgyilkos szerek alkalmazását az Európai Unió már korlátozta.

Elfogadhatatlan, hogy Magyarország az alternatívák terjesztése helyett még mindig pártolja a méhekre veszélyes vegyszerek használatát – olvasható a greenpeace hivatalos oldalán.

A Greenpeace információi szerint átmeneti mentességet kért a neonikotinoidos növényvédő szerek alkalmazására a magyar kormány. A zöldszervezet szerint érthetetlen a kormányzati hozzáállás, hiszen az érintett vegyszereket multinacionális cégek gyártják, az engedélyezéssel pedig a magyar méhészek és a mézexport érdekei sérülnek.

2013-ban tiltott be az Európai Bizottság három olyan növényvédő szert (imidakloprid, a tiametoxám és a klotianidin) amelyek az addig összegyűlt vizsgálati eredmények szerint felelőssé tehetőek a tömeges méhpusztulásokért.
Az akkori hírek szerint a magyar kormány már három éve is a betiltás ellen lobbizott, ami hatalmas felháborodást váltott ki a hazai méhészek körében. A Greenpeace által most megszerzett bizonyítékok alapján pedig az Orbán-kabinet 120 napos derogációt, azaz ideiglenes mentességet kért az idei termesztési szezonra az évek óta érvényben lévő tilalom alól. Az engedély 32 ezer hektárra szól, és a zöldszervezet arra figyelmeztet, hogy ekkora területen több kukorica- és napraforgó-vetőmag állítható elő, mint amennyit egy év alatt az egész országban elvetnek (az említett rovarölő szereket vetőmagok csávázására használják, és az említett számok alapján előfordulhat, hogy még évek múlva is olyan magot fognak vetni idehaza, amely a belőle kikelt növényen keresztül károsítja a méheket).

Óvatosságra int, Kínában ahol a környezetvédelmi előírásokat lazábban értelmezik, lényegesen nagyobb a fajlagos vegyszerfelhasználás, a mezőgazdasági területek közeléből gyakorlatilag eltűntek a méhek, olyannyira, hogy a haszonnövényeket mesterségesen, kézi erővel kell beporozni.

A Greenpeace egy méhészek és biológusok által közösen aláírt nyilatkozatban tiltakozik a felelőtlen magyar lépés ellen. – Azzal, hogy Magyarország időszakos engedélyt kért a korlátozás alatt álló rovarölő szerek használatára,
semmibe veszi az uniós elővigyázatosság elvét is.
Magyarország növényvédelmi irányítása évek óta a környezet-egészségügy jelzéseit figyelmen kívül hagyó döntéseket hoz – áll a dokumentumban.

Sneider Tamás az országgyűlés alelnöke is aggályát fejezte ki facebook bejegyzésében:
MÉHGYILKOSOK – Még az Európai Unió is betiltotta a neonikotinoidos növényvédő szerek alkalmazását a méhekre gyakorolt káros hatása miatt, a magyar kormány viszont a Greenpeace információi szerint átmeneti mentességet kért a vegyszer alkalmazására. Csak halkan jegyzem meg: a vegyszereket multik gyártják, az engedélyezéssel a magyar méhészek és a mézexport érdekei sérülnek. Ráadásul a magyar akácméz hungarikum. Kit képvisel, kinek az oldalán áll a kormány?

Forrás – nol.hu, Greenpeace , facebook

 

 

 

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »