Megyei választások – az SNS Besztercebányán Luntert támogatja

Megyei választások – az SNS Besztercebányán Luntert támogatja

POZSONY. A Szlovák Nemzeti Párt a novemberi megyei választások alkalmával a megyeelnöki posztra a legtöbb preferenciaszavazatot kapott jelöltet fogja támogatni, akinek esélye van legyõzni Marian Kotlebát, a megye jelenlegi elnökét – jelentette ki Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a TA3 Politikában címû vitamûsorában.

Danko elõrebocsátotta: óvatosan bár, de mérlegeli Ján Lunter, az eddigi legtöbb preferenciaszavazatot kapott független jelölt pártja általi támogatását, akit eddig már két kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és a Most-Híd is támogatásáról biztosított. Mindemellett hangsúlyozta, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) célja legyõzni az eddigi megyeelnököt, Marian Kotlebát, a Mi Szlovákiánk Néppárt (¼SNS) elnökét.

„Egyértelmûen azt ajánljuk választóinknak, Lunterre adják voksukat. Nem a párt jelöltje. Van, amikor a támogatás segít, van, amikor árt. Õ maga a Smer-SD támogatása kapcsán kijelentette, nem õ a támogatója a Smer-SD-nek, a Smer-SD támogatja õt. Elnézést, de egy ilyen pofonra nincs szükségem, a nyilvánosságnak viszont azt mondom, válasszák” – nyilatkozta Danko.

Mint ahogy azt a SNS elnöke elmondta, egy ilyen jellegû támogatás esetén elsõsorban a párt Beszetercebánya megyei, tehát regionális struktúráinak véleményére támaszkodik. „Lunter nagy felelõsséget vállal magára, remélem, sikerül neki. Tagjainknak azt fogom ajánlani, válasszák a felmérések szerinti legerõsebb jelöltet, ez pedig pillanatnyilag õ” – jegyezte meg.

Danko szerint hasonló a helyzet Nyitrán is, ahol a ¼SNS alelnöke, Milan Uhrík jelölteti magát. Mint mondta, ez az egyik oka annak, hogy a kormánypártok koalícióra léptek a jelenlegi megyeelnök, Milan Belica támogatása érdekében. Danko felszólította Ján Greššót, a jobboldali pártok jelöltjét, lépjen vissza a jelenlegi megyeelnök javára.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »