Megy az aggódás a kvótanépszavazás miatt

Megy az aggódás a kvótanépszavazás miatt

A népszavazás tisztasága miatt aggódnak a baloldali pártok. A szocialisták azt hangoztatják, hogy az otthonmaradás a legbiztosabb, a DK pedig attól tart, hogy az érvénytelen szavazatokat is beszámíthatják majd. A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint aki ilyet állít, nem ismeri a törvényt.

A MKKP érvénytelen szavazat leadására biztatja az embereket. A szocialisták szerint ugyanakkor ez nem elég biztos megoldás – aggódnak ugyanis a választások tisztasága miatt, így továbbra is a távolmaradásra buzdítanak. „Most, hogy azt halljuk, hogy az érvénytelenül leadott szavazatok is talán beleszámíthatnak a részvételbe, ezért azt mondjuk, azt üzenjük még egyszer egyértelműen és világosan mindenkinek, a szimpatizánsainknak különösen, hogy egy szavazatot nem lehet meghamisítani, ami nincs leadva” – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A DK a választási iroda szavazatszámlálási útmutatója miatt aggódik. Molnár Csaba attól tart, hogy a dokumentum alapján az érvénytelen voksokat is majd „nem” válaszként könyvelik el. „Mivel a mértékadó kutatások szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy ez álnépszavazás érvényes lesz, ezért a kormány minden megpróbál tenni azért, hogy érvényessé tegye, érvénytelen szavazatokat érvényessé kíván tenni egész egyszerűen a választási iroda utasítása alapján” – mondta Molnár Csaba DK-alelnök.

Nem érti a problémát a választási iroda elnöke. Pálffy Ilona szerint a szabályok egyértelműek. „Igazából nem tudom, hogy most mi a problémája a DK-nak egyébként, számos más érvénytelenítési lehetőség is van, hiszen ha nem tölti ki, egyik körbe sem ír semmit, az ugyanolyan érvénytelen, szerintem ez a sokkal egyszerűbb, ha nem ír semmit, akkor azt nem lehet félreérteni. De nem akarok nekik tippet adni, talán megtanulják egyszer a törvényt” – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A népszavazás érvényességéhez az összes választópolgár több mint felének kell érvényesen szavaznia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »