Megvétózta a templomokat is védő jogszabályt

Megvétózta a templomokat is védő jogszabályt

Vétót emelt a georgiai kormányzó a templomokat és egyházi iskolákat védő jogszabály ellen. A törvény ellenzői szerint, a homoszexuálisok diszkriminálásához vezethetett volna.

Visszautasíthatják a homoszexuális alkalmazottak felvételét az egyházi iskolák, templomok és a felekezeti szociális intézmények, az egyházi vezetők pedig megtagadhatják az azonos neműek házasságának szentesítését, amennyiben az ellentmond vallási meggyőződésüknek. A többi között ezt mondja ki egy 2 hete elfogadott jogszabály Georgia államban. A republikánus kormányzó azonban, – jóval a határidő vége előtt – megvétózta a törvényt. „Nem hiszem, hogy diszkriminálni kellene bárkit, hogy megvédjük a georgiai hívő közösségeket, amelynek családommal együtt én is tagja vagyok. A 757-es jogszabállyal kapcsolatban tett intézkedéseink nem csak a hívő közösségek vagy a munkahelyteremtő befektetőbarát környezet védelmében született meg. Szerintem ez az államunk és az itt élő emberek karakteréről is szól” – mondta Nathan Deal, Georgia állam kormányzója.

Hillary Clinton, egykori first lady, demokrata elnökjelölt-aspiráns a homoszexuálisok védelmére hivatkozva üdvözölte a döntést. „Szeretném elismerésben részesíteni a georgiai kormányzót, amiért megvétózta a törvényt” – fogalmazott Hillary Clinton.

A törvény – támogatói szerint – azonban a szólás- és vallásszabadság védelmét biztosítja. Ted Cruz republikánus elnökjelölt-aspiráns sajnálkozott a szintén republikánus kormányzó döntése miatt. „Nagyon csalódott vagyok, hogy Deal kormányzót a baloldali aktivisták mellett és a vallásszabadság ellenes oldalon látom. A vallásszabadság a legelső jog, amelyet a jognyilatkozat első módosítása véd. Nemzetünket olyan férfiak és nők alapították, akik vallási elnyomás elől menekültek egy új országba” – nyilatkozta a republikánus elnökjelölt-aspiráns.

A jogszabály ellen 300 amerikai nagyvállalat, köztük a szórakoztatóipar képviselői is bojkottal fenyegettek. Színészek, rendezők és producerek pedig nyílt levelükben azt írták, ha nem vétózza meg a kormányzó a szerintük diszkriminatív törvényt, akkor nem forgatnak a déli államban. Tavaly 240 filmet és televíziós sorozatot forgatnak itt, amely majdnem 2 milliárd dollárt hozott Georgiának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »