Megverte és elrabolta sporttársát az afgán elnök

Megverte és elrabolta sporttársát az afgán elnök

Milyen ország ez? – tehetjük fel a költői kérdést. Pedig nem viccről van szó. A súlyos emberijog-sértéseiről elhíresült Abdul Rasid Dosztum afgán alelnök megverte és elrabolta egy sporttársát egy versenyen – jelentette a The New York Times című amerikai napilap internetes változata vasárnap este.

Az eset egy buzkasi meccsen történt, amelyet Dosztum szűkebb hazájában, az ország északi részén lévő Dzsauzdzsán tartományban rendeztek meg pénteken.

A buzkasi egy hagyományos afgán – sőt, közép-ázsiai – játék. Aki szereti a Rambo filmeket, annak már nagyjából ismerős lehet. A rendkívül kifinomult és civilizált sport lényege, lovasokból álló rivális csapatok egy lefejezett kecskét próbálnak behajítani a másik kapujába. Náluk a lenyakazott kecske nagyjából a labda, más kultúra, mondhatnánk. Szerencsére még nem olimpiai sportág, talán majd a 2024-es a kormány által pár ezer milliárdért Budapestre álmodott ötkarikás játékokra az lehet.

A megvert és elrabolt játékos Ahmed Iscsi, a Dosztum vezette Dzsunbes párt egyik tagja. A The New York Times értesülése szerint Iscsi bírálta Dosztumot, ez váltotta ki utóbb haragját.

A dpa német hírügynökség az ügyről megkérdezte a dzsauzdzsáni rendőrfőkapitányt, aki azt mondta: az államfői hivatal illetékességébe tartozik az ügy megoldása. A volt hadúr Dosztum az utóbbi időben egyre elégedetlenebb lett az Asraf Gáni elnök vezette egységkormány működésével. Azzal vádolja Gánit, hogy egyre inkább korlátozza az ő hatalmát, és személyét nem veszi komolyan.

A hatalommegosztásra épülő egységkormányban Abdulla Abdulla a miniszterelnök, aki a vitatott eredményű 2014-es elnökválasztáson alulmaradt Gánival szemben. Vasárnap több százan követelték Dosztum háza előtt Sibargan városban Ahmed Iscsi szabadon engedését.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »