Megvédik Szlovákiát Kotlebától. Tényleg?

Az új kormánykoalíció meg akarta védeni Szlovákiát Kotlebától. Valójában feláldozták az országot. És négy évre megvédték – magukat.

 

“Hagyjátok abba a hülyülést. Nem tudom, más pártnál mi a helyzet, de a Most-Hídra biztosan nem gyakorolnak nyomást semmiféle oligarchák, és a Most-Híd nem lép kormányra a Smerrel,” írta közösségi oldalán a Most képviselője František Šebej a választásokat követően.

 

Pár nappal később minden másképpen volt. Mi győzte meg Šebejt?

 

Hogy “nem volt más lehetősége csak az előrehozott választások, ami minden bizonnyal nagyobb katasztrófát jelentett volna, mint ez.”  Aztán Šebej hozzáteszi: Abban a pillanatban, amikor a SNS közgyűlése döntött, nem létezett már számbéli lehetőség sem.”

 

A SNS közgyűlése nem hozott semmilyen politikai határozatot. Csak megbízta az elnököt hogy koalícióra lépjen – bárkivel.

 

Szado-mazochista kormányra lépés

 

“Prioritásaink 90 százalékát sikerült átültetnünk” – állítja Žitňanská.

 

Valóban, a Smer a kis pártok programjaiból szinte mindent begengedett. A papír sokat elbír, abszurditásokat is, mint a fürdők és az útépítés támogatása, amire nincs pénz. (…)

 

Szado-mazo. Így lehet csak jellemezni a  Sieť és a Most tárgyalásainak eredményét a  kormány személyi összetételéről. A történelemben olcsóbban még senki sem adta el magát.

 

Semmijük sincs, a miniszterelnök Fico lesz, a belügy Kalináké, Žitňanská egyedül nem lesz képes megállítani a korrupciót, az iskolaügy a SNS-é, az egészségügy a Smer-é. (…)

 

Bizonyos, hogy sem a Most, sem a Sieť nem fogják tudni megakadályozni, hogy Fico 3. kormánya alatt előretörjenek a rendszerellenes pártok – tehát éppen azok, amit kormányra lépésükkel állítólag meg akartak akadályozni.

 

Ellenkezőleg – annak módja, ahogy összetákolták ezt a kormány, és amilyen eredmény született, erősíti az összes oligarcha-rendszerrel kapcsolatos klisét. Négy év múlva jóval nagyobb katasztrófa várhat ránk, mint ami egy-két év hivatali kormányzás, vagy előrehozott választások esetén. (…)

 

Aktuality.sk – Martin Kugla: Zachraňujú Slovensko pred Kotlebom. Naozaj?


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »