Megvan, mikor állna le az élet az iskolákban

Ha holnap reggelig sem reagál a kormány arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a 12 pontot, és hogy hajlandó-e haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ülni az oktatási rendszer megreformálását követelőkkel, a Tanítanék mozgalom március 30-án reggel 8–9 óra között polgári engedetlenségi akciót hirdet.

Március 30-án reggel 8–9 óra között polgári engedetlenségi akciót hirdet a Tanítanék mozgalom, ha a kormány szerda reggelig nem reagál arra a kérdésre, hogy elfogadja-e azt a 12 pontot, amelyet a Civil Közoktatási Platform (CKP) dolgozott ki, és hogy hajlandó-e haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ülni a CKP szakértői csoportjával – tették közzé a mozgalom képviselői, Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István a szervezet honlapján. Szerintük az említett pontok bevezetése elengedhetetlen ahhoz, hogy már a következő tanévben nyugodtabb, a diákok és a tanárok számára jobb körülmények között kezdődjön el az iskola.

Úgy látják, a határidő lejárta és az elmaradó kormányreakció után a logikus lépés az lenne, hogy sztrájkba lépjenek, de – mint írják – „ma Magyarországon a sztrájktörvény anomáliái miatt ez lehetetlen”. Azt is kifejtették, hogy amennyiben a kormány szerdáig nem reagál, akkor a Tanítanék mozgalom az ország összes iskoláját arra hívja, hogy együtt, közösen polgári engedetlenséggel fejezzék ki, hogy nem elégedettek az oktatási rendszerrel, és azonnali változásokat követelnek.

A mozgalom képviselői arra kérték továbbá az állam velük egyetértő és szolidáris állampolgárait, hogy a saját eszközeikkel fejezzék ki támogatásukat. Az esemény végleges meghirdetése 24-én délben sajtótájékoztatón várható.

Mint ismeretes, a március 30-i sztrájkot Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója még a március 15-i pedagógustüntetésen hirdette meg, de akkor annak részleteiről nem szólt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »