Megvan, miért függesztették fel a Népszabadságot: huszonhét esztendeje megtagadta a proletárokat

Mondhatnánk: ilyen a kapitalizmus – szögezte le a Magyar Munkáspárt mindjárt az elején abban a közleményében, amit a Népszabadság szombati felfüggesztése után adott ki “fölöslegesen zavartkeltő, nem szép döntés, de megérdemelték” – címmel.

Thürmer Gyula nyíltan kommunista pártja éléslátóan rávilágított arra, hogy az esemény azzal hozható összefüggésbe, hogy „a tőkésosztály különböző csoportjai egymást eszik meg”.

A Népszabadság már 1989 októberében látványosan azok oldalára állt, akik Magyarországon megdöntötték a szocializmust.

írja a pártkommüniké. Hozzáteszi: a lap ezt követően évtizedeken át kiszolgálta a magyar tőkésosztály szociálliberális köreit, mi több az MSZP-kormányok idején bőségesen kapott állami hirdetéseket is. Eközben azonban a baloldali olvasók egészen egyszerűen elpártoltak a Népszabadságtól (a rendszerváltás idején a napilapnak még 550 ezer előfizetője volt – szerk.).

A Munkáspárt szerint az országos lap:

már régen nem baloldali, hanem egyszerűen Fidesz-ellenes.

Thürmer azt azért mégis aláhúzta, hogy a Népszabadság mégis egyfajta „nemzeti intézmény” volt, szerintük akárki is hozta a mostani döntést, fölöslegesen zavartkeltő, nem szép döntést hozott. 

Az egyik hozzászóló később azt is megmagyarázza, hogy mi történt 1989. október 8-án: a Népszabadság ezen napon jelentette meg az első olyan lapszámot, melynek tetejéről lekerült a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” – felirat. Szimbolikus, hogy egész pontosan 27 évvel később, 2016. október 8-án a Mediaworks motoros futárokkal értesítette a napilap újságíróit, hogy hétfő reggel már nem kell bemenniük, mert a Népszabadság felfüggesztésre került. Ilyen tehát az, mikor utolér a karma.

Mindig tanul az ember.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »