Megvan az ötödik magyar Michelin-csillag!

Megvan az ötödik magyar Michelin-csillag!

Továbbra s Budapest Közép-Európa gasztronómiai fővárosa. Ma lett nyilvános a 2016-os Michelin-kalauz, a Main Cities of Europe. A kiadvány több mint 40 európai nagyváros éttermeit gyűjti össze és ajánlja. A régiónkban több új csillagot is kiosztottak, de még mindig Budapest vezet Prága ( három csillag) és Varsó (két csillag) előtt.

Mától az ötödik Michelin-csillag büszke tulajdonosa a Costes Downtown magyar étterem. Tischler Petra, az étterem másod chej-je az Origónak nyilatkozva ezt mondta: „még csak féléves az étterem, így nagyon örülünk. Rengeteg ötletünk van még, amit szeretnénk megvalósítani, amelyekben még el akarunk mélyülni. Jó csapat jött össze, akiket inspirálnánk – ha ez sikerül, a Costes Downtown számára a határ tényleg a csillagos ég.”

Céljuk, hogy minél több lehetőséget adjanak a magyar termelőknek, hogy megtalálják az útjuk a gasztronómiához, amihez elengedhetetlen az igényesség. A jövőben, 90 százalékban hazai alapanyagokat szeretnének használni a konyhájukon.

Ezért folyamatosan keresik azokat a beszállítókat, akik el tudják látni őket minőségi, organikus, kézműves termékekkel. A csillag elnyerése ezt a törekvést segíti, de egyúttal példamutatásra is ösztönöz.

Középen: Tischler Petra, jobbra Miguel Rocha Vieira, balra Tiago Sabarigo

Tischler Petra az elmúlt hat évben dolgozott a budapesti Nobuban, majd a londoni Fine Arts-ban, az amerikai One Eleven Restaurantban, majd végül 2015-ben tért vissza Budapestre és augusztustól erősíti a Costes Downtown csapatát. Kemény munkának tartja, de hisz abban, hogy itthon is lehet fejlődni.

Mit jelentenek a csillagok?
Azt jelzik, hogy egy-egy étterem vagy szálloda, mennyire éri meg az utazást. Természetesen ez is üzleti alapokon nyugszik, és itt kapcsolódik a Michelin gumigyár és a Michelin Guide: a gumigyártó cég és Eduard Michelin úgy gondolták, hogy készítenek egy térképes kalauzt, olyan vendéglátó ipari egységekről, ahová egy-egy utazás során, kisebb-nagyobb kitérővel érdemes benézni. Arra gondoltak, hogy az emberek szeretnek enni, s egy-egy jó fogásért hajlandóak többet autózni – s így több abroncs is kopik.
A csillagot nem a séf kapja, hanem az étterem. Ezt a kalauzban az étterem neve mellé rakott virág alakú forma jelzi. Egy csillag egy kisebb kitérőt, míg a maximális három egy külön utazást javasol az országba.
A Michelin Guide 1904-től nemzetközi, évente jelenik meg és már több ország is sajáttal rendelkezik.

A hazai Michelin-csillagos éttermek
Costes
Onyx
Borkonyha
Tanti
Costes Downtown

Forrás: origo.hu
Fotók: Costes Downtown

 


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »