Megvan a döntés az OSZK felújításáról

Megvan a döntés az OSZK felújításáról

Korábban felmerült, hogy költözik az Országos Széchényi Könyvtár a budai Várból, ezt azonban elvetették. Lázár János júniusban bejelentette: a könyvtár marad, de új raktárbázist kap a városon kívül. A tervezési programot szeptember közepéig kell szállítaniuk az illetékes minisztériumoknak, ezután tervpályázatot írnak ki a Budavári Palota F épületének rekonstrukciójára.

Helyreállítják az eredeti termeket a Budavári Palota F épületében, de továbbra is az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) ad majd otthont a palota – derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyből. A kormányhatározat szerint szeptember közepéig kell elkészülnie a tervezési programnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még júniusban jelentette be, hogy mégsem költözik el a Várból a nemzeti könyvtár, helyette átalakítják az épületet, és a városon kívül új raktárbázist biztosítanak. Korábban szintén ő jelentette be, hogy a Magyar Rádió egykori, Bródy Sándor utcai épületegyüttesébe, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) háta mögé költözteti a kormány a könyvtárat. Már a tervpályázat kiírása is folyamatban volt. Közelmúltbeli sajtóértesülések szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem is szemet vetett a Bródy Sándor utcai épületekre. A júniusi bejelentéskor ezt Lázár János nem hozta szóba, viszont elmondta: a kormány támogatja, hogy az MNM terjeszkedjen a palotanegyed múzeum mögötti, állami tulajdonú épületeiben.

A mostani kormányhatározatban azt írják: az OSZK-nak jelenleg is otthont adó Budavári Palota F épületében az eredeti tervek felhasználásával helyreállítanák a Mátyás-termet, a díszlépcsőházat, a nyugati oldal teljes teremsorát, a keleti oldalon a dísztermet és a hozzá kapcsolódó teraszt, és visszabontatnák a toronyraktárakat. A határozat szerint tervpályázatot írnak ki a megvalósításra szintén szeptember 15-ig.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »